Xena Consulting

Nyheter från MENA

Attentatet i Tunis & museet Bardo tros vara planerat av någon infiltrerad på hög tunisisk politisk nivå.

Fler och fler tunisier ställer sig frågan vem som egentligen låg bakom attentatet i Bardo häromdagen. Att det skulle vara Daesh (IS Islamiska Staten) eller AQIM(Al-Qaida Islamister i Maghreb) tror man inte särskilt mycket på.

Det finns flera anledningar till att man ifrågasätter teorin om Daesh och AQIM:

  1. Det har lagts ner för mycket energi på att leda misstankarna och anklagelserna mot just Daesh och AQIM
  2. Det finns för mycket detaljer som terroristerna haft tillträde till för att det ska handla om utifrån terrorister.
  3. Ansar Al Chariaa som är en tunisisk/libysk terroristcell har däremot högt uppsatta politiker infiltrerade både i Libyen och Tunisien
  4. Den 26 februari varna Libyens informations- & kulturminister Tunisien att ett högriskmöte mellan olika terroristceller bl.a Ansar Al-Chariaa ägt rum. Ledaren för Ansar Al-Chariaa hade vädjat till sina samarbetspartners i Libyen att inte skicka fler tunisier till träningsläger i Libyen då han själv behövde dem för att genomföra en attack inom snar framtid.

Många av oss skulle väl här säga att vare sig det är Ansar Al-Chariaa, Daesh eller AQIM så är det samma terrorism. Självklart kan man inte ifrågasätta det faktum att terroristceller växer som svampar runt om i arabvärlden efter revolutionen. Därifrån att tro att det är en och samma krigsmaskin som ligger bakom vore att missa viktiga fakta som kan leda till de eller dem som egentligen planerar på denna lokala nivå.

Om man analyserar de texter som terroristerna publicerat efter Bardo attentatet blir man misstänksam då det är undertecknat Daesh eftersom vissa detaljer i texten stämmer inte med det som di facto hände. Dessutom undrar många tunisier varför man anstränger sig så för att fabricera lögner när attentatet i det hela var lyckat och uppnådde det förväntade resultatet.

En sak man har svårt att förstå är om nu jihadisterna hade planerat att attackera parlamentariker som arbetade vägg i vägg med Bardo museet, varför blev de avskräckta av de säkerhetsvakter som stod fram byggnaden?  Från att haft parlamentet som måltavla ändrar riktning till förmån för något plötsligt infall och vänder en förövrigt välorganiserad attack mot en ny slumpvis utvald måltavla, Bardo museet.

Det är svårt att förstå varför dessa jihadister lämnar sina vapen vid en busstation och stod och väntade i timmar innan man attackerade. Särskilt med tanke på att måltavlan enligt den publicerad texten skulle vara parlamentet där politikerna var i full färd med att uträtta sitt dagliga arbete sedan flera timmar tillbaks. Helt absurt!  Samtidigt undrar man hur jihadisterna hade tänkt sig att kunna promenera in bland alla parlamentariker och andra administratörer utan att upptäckas

Samtidigt som politikerna som då enligt terroristerna själva skulle vara måltavlan är i full fart med att arbeta inväntar man turistbussarna som är på ingående från kryssningsfartygen som anlänt Tunisiens hamn tidigare på förmiddagen.

Framförallt varför alla dessa lögner och försök att rikta misstankarna mot Daesh och AQIM vad är det  man försöker dölja? Troligtvis det faktum att Bardo muséet egentligen var den planerade måltavlan. Beaktar man dessutom att den libyska ministern varnat för attack mot kulturella mål samt att attentatet föregicks av flera tweets där man tillkännagav en attack mot en kulturell plats.

Varför vill man då dölja sin egentliga måltavla och varför rikta misstankar mot Daesh och AQIM skulle anledningen kunna vara för att skydda de som egentligen ligger bakom och som ger detaljerad information till Ansar Al-Chariaa. Man vet att under tiden som islamisterna Ennadha regerade i Tunisien har de lämnat kvar en mängd infiltrerad personal på flera mycket höga poster inom den tunisiska offentliga sektorn. Vilken nivå de befinner sig på vet man däremot inte men troligen innehar de ganska viktiga poster för att kunna koordinera en dylik attack och för att kunna ge information om när kryssningsfartygen anländer Tunisien och att de direkt ska besöka Bardo muséet.
Serai-ce, donc, au final, pour protéger les rats qui se cachent à l’intérieur de l’administration tunisienne, on ne sait à quel niveau, et qui ont forcément coordonné cette attaque en donnant aux terroristes les détails nécessaires concernant l’arrivée des croisiéristes ?

Vill du veta mera besök gärna min hemsida xenaconsulting.se för att mer information om mina föreläsningar, utbildningar och konsulttjänster.

(Bild: Ledaren för Ansar Al-Chariaa, Abu Iyadh)