Xena Consulting

Nyheter från MENA

Terroristattacken i Tunis i går var strategiskt mycket viktig för IS/Daech.

Tunisien har utsatts för flera terrorist attentat de senaste månaderna men det som hände i går var på en helt annan nivå.

Ben Guerdane aujourd'hui.

 

Gårdagens terroristattack hade en väl genomtänkt strategi som liknar den som används av IS i Syrien. Målet är att att ta över en stad som ligger i direkt anslutning till ett angränsande territorium i detta fall Tunisien (gräns till västra Libyen som ockuperas av IS).  Enligt källor var operationen planerad sedan veckor tillbaks där en ockupation av gränsstaden Ben Guerdane var av strategisk mycket stor betydelse.

Ordern att attackera Ben Guerdane gavs av den kände terroristledaren Abu Abu Anas al-Libi.

Denna gång misslyckades planen! Samtidigt vet man att det finns minst 6000 IS soldater som tagit sig in i Tunisien på falska pass sedan USA bombade deras träningsläger i Libyen för någon vecka sedan.

I och med ockupationsförsöket i går förändrades terroristsituationen i Tunisien. Från att de tidigare har genomfört spektakulära attacker, för att imponera och skrämma den tunisiska befolkningen, till att försöka invadera tunisiskt territorium.

Det är exakt samma strategi som används då man ockuperat städer i Irak och Syrien. Först tar man över en gränsstad som sedan öppnar möjligheter för IS att enkelt skicka över förstärkning över gränsen. Därefter kan IS sedan sakta men säkert växa runt staden.

Attacken genomfördes av ett ovanligt stort antal terrorister. Hela operationen var ytterst väl planerad. Parallellt angreps den militära kasernen inne i staden, polisens högkvarter och sjukhuset. Vilket bekräftar att terrorismen som hotar Tunisien ökar trycket.

Flertalet tunisiska medier och andra källor menar att grunden till detta ockupationsförsök ligger i det faktum att den valda icke islamistiska regeringen Nidaa Tounes samarbetar med Ennadha det islamistiska partiet. Samtidigt riktas stark kritik till Tunisiens ledare som idag anklagas för att fortfarande flirtar med fienden dvs islamisterna.