Xena Consulting

Nyheter från MENA

Saudi Arabien invald i FN’s människorättspanel ytterligare ett bevis på västvärldens dubbelmoral

Människorättsorganisationer och aktivister kritiserar FN efter att Saudiarabien fått en plats i en viktig panel som utser experter som bevakar mänskliga rättigheter.

Enligt SVT skulle organisationen UN Watch den 17 september hittat ett dokument som avslöjade att Saudiarabiens FN-ambassadör Faisal bin Hassan Trad blivit vald till ordförande för en panel av oberoende experter i FN:s människorättsråd. Samtidigt som ”les observateurs” skriver att Trad blivit invald samtidigt som man ser Michael Moller (generaldirektör för FN i Geneve) tillsammans med Trad (se bilden nedan)
Det är självklart en skandal i bägge fallen men kanske inte så förvånande egentligen. Anledningen till att jag inte tycker det är så förvånande är västvärldens & USA´s ambivalenta relation med Saudiarabien. Å ena sidan säljer vi vapen och köper deras olja trots att vi vet att vapnen går vidare till IS (Daesh) och att oljan ger dem makt och ”rätt” att halshugga människor som straff etc. Å andra sidan kritiserar vi deras syn på mänskliga rättigheter och på kvinnosynen.
Samtidigt visar även Saudiarabien upp två olika ansikten där man bara i dagarna hade en konferens som handlade om kvinnans rättigheter, med på fotot och medverkande i konferensen fanns ingen kvinna.
När vår utrikesminister Margot Wallström gick ut och inte ville fortsätta ett vapenavtal (det finns fler) med Saudiarabien fick hon mothugg från flera håll (media, Carl Bildt, vapenförsäljare, svenska exportörer etc). Är alla dessa medvetna om att Saudiarabien skickar vapen till IS (Daesh), tja annars vore det konstigt. Trots detta så är man emot att vi avslutar hjälpen till Daesh. Denna dubbelmoral har nu lett fram till att vi upplever en flyktingström av människor som sett sina nära och kära kidnappas, halshuggas, dödas i strid och inte har något val annat än att fly.
Svensk media, svenska forskare och experter har under flera år envisats med att inte visa på sambanden mellan Saudiarabien, USA, EU och IS tills Jan Egerland (ordförande i norska flyktingrådet) gick ut och tydligt klargjorde alla samband. Media eller de som styr media har länge byggt upp en bild av kriget i Irak och Syrien som ett religionskrig vilket det inte är.
Vi har även fått till oss att muslimer är extremister, att slöjan alltid är påtvingad etc så vår bild av muslimer har förvrängts. När t.o.m ett behov av en video som visar vad muslimer är och inte är blev nödvändigt.
Svensk media har förvånat mig och jag har faktiskt pendlat mellan frågeställningen om de är totalt okunniga eller styrda. Framförallt då det gjorts intervjuer med personer som John McCain och fransmannen Bernard-Henry Lévy i svensk media utan att någon svensk journalist ifrågasatte deras inriktning och bakgrund. Det är allmänt känt att John McCain sätts i samband med Bagdadi som är Daesh ledare och att BHL (Bernadr-Henry Lévy) är en sionist som reser runt och uppviglar extremsiter i Mellan Östern.
Så när FN utser en saudier till en panel för mänskliga rättigheter så förvånar det mig inte. Samtidigt gör det mig besviken på att ett fåtal människor är så intresserad av makt att de är beredda till vad som helst för att behålla och utöka sin makt. Dessutom är det frustrerande att den stora massan är så lättmanipulerade så att de inte ens ifrågasätter detta inflytande.