Xena Consulting

Nyheter från MENA

En terroristattack i Tunis förort Bardo

10441063_10153701003267926_585452712291848981_n Terrordåd i Tunisien(Bild: vänster bildtext: Det är slut för Tunisien, det är slut för turismen. Högra bildtexten: Vi visste att de skulle slå till men här….)

Vad gör Nidaa Tounes ? Nidaa Tounes är den nyvalda regeringen som sedan valet inte har åstadkommit annat än splittring och diskussion om vem som ska ha makten. I stället för att ta i tu med det som var deras vallöften: 1) Terrorist grupperna som börjat sprida sig i Tunisien samt 2) Ekonomin.

Så nu står tunisierna där med ännu en terroristattack inpå knutarna. Denna gången än värre än den på den amerikanska ambassaden eller på armén i södra Tunisien som genomfördes under islamisternas tid Ennadha.

Vem som än ligger bakom attacken så är budskapet tydligt, vi har kunnande, kontakter och vapen.

Attacken som slår två slag i ett demokrati och ekonomi då både parlamentet och ett av Tunisiens mest välbesökta museum ligger vägg i vägg. Något som tyder på att det troligen är en religiös extremist grupp som ligger bakom. Turistnäringen som är Tunisiens viktigaste inkomstkälla ligger i träda sedan flera år tillbaks och bättre blir det ju inte av den här attacken.  Naturligtvis är detta avsikten med attentatet dvs att Tunisiens ekonomi är dalande gör det enklare för en religiös diktatur och för islamisterna Ennadha att återta makten.

Samtidigt som attacken pågår och det står klart att över 19 personer är döda och minst 17 av dem turister och att polisen lyckats befria gisslan så tar en av Nidaa Tounes politikerna Olfa Soukri en ”selfie” på sig själv (se bilden nedan)som hon satt in på sitt twitter konto. Något som retar gallfeber på tunisierna. Mme Olfa vi sörjer över hur vårt Tunisien blivit och du hinner ta dig själv på foto och twittra om dig, tycks vara budskapet.

Anti-terrorist brigaden har befriat gisslan och dödat de två gärningsmännen och sårade håller på att evakueras. Skadade turister och tunisier körs för närvarande i ilfart med ambulanser till sjukhuset Charles Nicole som ligger i Bardo dvs samma område som attacken. Ett par turister har kunnat höras av polisen men de är under chock och har även de förts till sjukhuset.Touriste a Charles Nicolle 18-03-2015 - WEBDO - K. Nasraoui 2

Reaktioner på attentatet har framförallt varit besvikelse på den nya regeringen Nidaa Tounes som man inte tycker har gjort något. Man frågar sig hur den nye ledaren i partiet kommer att klara av den här situationen. Presidenten Caid Essebsi kommer att hålla ett tal i kväll där alla inte förväntar sig mer än det vanliga dvs vi ska slå tillbaks och sedan händer ändå ingenting. Börsen håller på att rasa samtidigt som man befarar att turistnäringen kommer att stå stilla ytterligare ett år. Den tunisiska valutan dinaren verkar göra ett historiskt ras gentemot dollarn.

Nyligen genomförde Habib Essid ledaren för Nidaa Tounes sitt första uttalande där han bekräftar 19 döda varav 17 turister samt 24 skadade varav 22 turister. I talet konstaterar han även att detta är ett attentat som är det första i sitt slag. Gärningsmännen attackerade turister då de gick av bussen för att gå in i muséet konstaterade han.

Det verkar ändå inte som om gemene man är rädd för att gå ut utan allt fortsätter som vanligt, ingen jag har talat med tänker stanna inomhus i morgon. Även mina döttrar varav den ena just nu genomför praktiktjänstgöring på Charles Nicolle sjukhuset och den andra arbetar i centrala Tunis kommer inte att förändra sina vanor överhuvudtaget.

Spekulationer om vem som ligger bakom dådet har ännu inte kommit igång förutom i fransk tv. En intervjuad expert tror att dagens attentat har ett samband med gårdagens kommuniké av gruppen Ansar Al-Sharia (medlemmar i Aqmi dvs Al Quaida i Maghreb), där de utsåg Tunisien till ett land under jihad, dvs som Syrien.

Det kommer även rapporter om att sympatisörer till IS Islamiska Staten (Daesh) gratulerar till ett väl genomfört dåd.