Xena Consulting

Nyheter från MENA

Unga kvinnor manipuleras att göra jihad och är viktiga för den Islamiska Statens, IS, organisation och struktur.

föreläare IS, Islamiska Staten

Islamiska Staten IS eller Daech som de snarare heter, har en ny strategi som går ut på att rekrytera unga manipulerbara kvinnor. Dessa kvinnor genomgår en indoktrineringsprocess för att så småningom införlivas i terroristgruppen IS.  Kvinnorna anses fylla en viktig funktion då de ger logistiskt stöd till IS soldaterna som ofta lever isolerade uppe i bergen och/eller under andra svåra förhållanden.

Enligt tidningen African Manager som citerar olika säkerhetskällor har nästan 300 unga tunisiska flickor sällat sig till IS (Daech) den senaste tiden. Flickorna är mellan 20 och 30 år och har alla fallit offer för en systematisk hjärntvättning. Först påverkas kvinnorna att gifta sig med någon från en terroristgrupp varpå mannen påbörjar en systematisk påverkan av sin fru att aktivt medverka i kriget.

Enligt den tunisiske säkerhetsexperten Zeramdini Ali  har ”det kvinnliga elementet” aldrig varit och kommer aldrig att vara frånvarande i IS strategi.  Jihadist kvinnor är en mycket viktig del i deras  krigföring, inte bara logistisk utan även psykiskt.  Kvinnorna manipuleras och rekryteras av IS via Internet och sociala nätverk i första hand, enligt Zeramdini Ali.

Dessutom menar Ali att orsaken till den ökade kvinnliga  Jihadismen, främst beror på en försämrad  familjemiljö och ett försämrat utbildningsprogram till följd av den arabiska revolutionen.

Ali uppmanar det civila samhället och offentliga institutioner att lansera ett omfattande informationsprogram för att bekämpa jihadisters möjlighet att nå ut till sårbara yngre kvinnor som uppmuntras och manipuleras att göra Jihad.

För inte så länge sedan var det fem unga kvinnor i 25 års åldern, tillhörande terroristgruppen Katiba Oqba Ibn Nadaa, som genomförde en terroristattack i  Boulaaba i södra Tunisien på gränsen mot Algeriet.  I attacken dödades fyra män ur det tunisiska nationalgardet.

Yngre rekryterad flickor i 15 års åldern är även de av intresse för IS då flickornas uppgift bl.a består av att driva jihadisternas webbplatser inklusive administration av de Jihad inriktade sajterna.

Nyligen blev en 15-årig flicka gripen då hon tillsammans med terroristgruppen, Katib Oqba Ibn Nadaa, planerade att genomföra ett angrepp mot inrikesministeriet i Tunisien. Det visade sig att flickan dessutom var en av ledarna för terroristcellens IT system.

Läs mer på min hemsida, xenaconsulting.se