Xena Consulting

Nyheter från MENA

Äntligen frågar sig svensk media varifrån Daesh (IS, Islamiska Staten) pengar kommer ifrån

Efter att jag under lång tid har undrat varför svensk media tycks lägga locket på en hel del viktig information kring jihadistgruppen Daech (IS), så har DN äntligen börjat glänta en aning. Man utreder i dagens upplaga varifrån Daech får sina pengar. Inte helt oväntat kommer DN fram till slutsatsen att det är oljan som ger Daech den största inkomsen.

Det är i alla fall ett steg i rätt riktning, däremot anser jag att de är lite runda i sin fråga vem som köper oljan. De visar en karta (se ovan) med pilar som visar att den största delen av oljan ”smugglas” in till Turkiet. Naturligtvis deklarerar den turkiska regeringen att de inte har något samröre med oljan och att det är svårt att bevaka gränsen mellan Turkiet, Syrien och Irak.

Vad som saknas i DN´s artikel som man endast snuddar vid med en ”fjäderlätt touch” är den brännande frågan om vem som sedan köper oljan från Turkiet och varför oljepriset helt plötsligt sjunkit så drastiskt. Vem är det egentligen som tjänar mest på det som händer i Syrien och Irak ? Slutligen vill jag poängtera att i rubriken i dagens (26-02-2015) DN står det ”Så blev IS världens rikaste terrororganisation”, varpå man beskriver hur man idag får sina inkomster säkrade. Däremot tar man inte upp HUR de kunde gå från att ha varit en liten jihadist grupp i ett hörn av Irak till att helt plötsligt bli världens rikaste terrororganisation. Hur gick det till egentligen? En annan viktig fråga som man inte får något svar på i artikeln är: VEM SÄLJER VAPEN TILL DAECH ?

Avslutningsvis delar jag nedan med mig av en artikel i webtidningen Syria Truth  som en början till att byta perspektiv och våga ifrågasätta sådant som kan kännas obehagligt.

daesh22

Spokesperson of the Syrian National Coordination Committee (NCC) Haytham Al-Manna said a Kuwaiti business tycoon affiliated to a GCC Salafi network is among the financiers of the Islamist militant group DAESH, noting the group is funded by some 127 individuals from Kuwait, Saudi Arabia, Qatar, Turkey and other countries, reports Al- Seyassah daily.

In a televised interview, Al- Manna said he submitted the list of names of the financiers to the United Nations (UN) to facilitate the fight against DAESH by tracking its supporters globally. He noted the collusion of Turkey, Jordan and some parties in Lebanon had made it possible for the entry of foreign fighters to Syria.

Läs mer om den Islamiska Staten på min hemsida www.xenaconsulting.se