Xena Consulting

Nyheter från MENA

Droger är förklaringen till hur Islamiska Staten får sina mannar att utöva grymheter

IS, Daesh, Islamiska Staten tillverkar droger

Hur många av oss är det inte som undrat vad det är för ett psykologiskt motiv som driver en människa att kallblodig halshugga en medmänniska eller att med glädje mörda en obeväpnad kvinna eller barn ? Vad är det som driver någon att frivilligt förvandla sig till en mänsklig bomb ?

Att Islamiska Staten IS, Daesh har utarbetat en manipulativ strategi som får tusentals ungdomar att gå i deras ledband, är vi idag fullt medvetna om, men vad är det som driver att en ung man eller kvinna att kallblodigt begå grymhet efter grymhet ? Hur kan dessa ungdomars empati totalt ha försvunnit?

Hittills har vi endast haft två tänkbara alternativ som förklarar hur IS, Daesh får sina soldater att begå dessa avskyvärdheter:

  1. IS, Daesh har utvecklat en speciellt effektiv metod för manipulering och påverkan av sina rekryter
  2. IS, Daesh rekryterar endast sociopater som totalt saknar empati.

På senaste tiden har även ett tredje förklarings alternativ kommit fram nämligen möjligheten av att IS, Daesh använder sig av någon form av droger som captagon (amfetamin).

I en artikel i Paris Match nyligen citeras en enkät genomförd av Reuters där det bekräftas att just bruket av droger bland terroristorganisationen Islamiska Staten är starkt förekommande. Det visar sig alltså att Daesh soldater är kraftigt drogade.  Captagon är drogen som används och den tillverkas lokalt och har enligt flera källor invaderat hela Mellanöstern.

En av captagons effekter är en intensiv eufori som får dig att glömma smärta. ”Den får dig att glömma att andra människor existerar”, säger en ung 19-årig jihadist. Drogen eller läkemedlet hämmar även känslan av hunger och trötthet.

En officer i staden Homs i Irak bekräftar att tillfångatagna IS, Daesh soldater reagerar inte på smärta:    ”Vi slår, och de inte känner ingen smärta. Vissa skrattade t.o.m när vi slår dem med hårda slag. Vi får lämna dem i 48 timmar,  tiden det tar för effekterna av captagon att avta,  för att överhuvudtaget kunna genomföra ett förhör”.

En kurdisk rebell beskriver effekterna av drogen på IS, Daesh soldater så här:
 ”Hundratals typer kastar sig in i strider skrikande av glädje. De är så drogade att de inte ens dör, de faller först ihop efter att vi skjutit dem med flera skott”

Vill du veta mer läs om mina föreläsningar på min hemsida Xena Consulting.