Xena Consulting

Nyheter från MENA

ICC (International Criminal Court) utreder Israels angrepp mot Palestina

ICC, i Haag, har behörighet att lagföra misstänkta förövare av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser som begåtts sedan den 1 juli 2002.

 

Samtidigt som ICC förklarade att de har för avsikt att utreda huruvida Israel har begått krigsförbrytelser i samband med Palestina konflikten, kvalificerade Washington utredningen som ironisk och tragisk. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallade i sin tur utredningen för skandalös. Enligt honom är Palestina inte en stat vilket gör att ICC inte har någon jurisdiktion för en utredning.

Denna preliminära granskning är det senaste resultatet av en diplomatisk offensiv inledd av FN angående palestiniernas situation. En dylik preliminär undersökning skall avgöra om det finns ”skälig grund” för att inleda en utredning, sade åklagarmyndigheten i ett uttalande

Eftersom Palestina har anslutit sig till ICC har de rätt att be om en redovisning från de israeliska ledarna angående hur de planerar framtida militära operationer i Gaza eller av Israel ockuperade Västbanken.
I samband med sin medlemsansökan skickade den palestinska myndigheten en handling till domstolen där de bad åklagaren att utreda brott som man påstår ha begåtts i ”de palestinska områdena ockuperade sedan 13 juni 2014″.  Det var  då Israel fann tre mördade israeliska ungdomar som de påstod att palestinierna var skyldiga till. Detta var början till att Israel under tre månader grep och fängslade över 2000 palestinska ungdomar boende i Jerusalem. Mindre än en månad senare inledde Israel sin tredje offensiv mot Gazaremsan där närmare 2.200 palestinier, mestadels civila dödades. Mer än 70 israeler miste samtidigt livet, nästan uteslutande män.
Amnesty International hoppas att  en ICC utredning så småningom kan leda till att straffriheten av de brott som begåtts av alla parter i Israel och Palestina konflikten kan brytas.