Xena Consulting

Nyheter från MENA

Jakten på terrorister i Tunisien har upptäckt över 60 terroristgömställen i Chaambi bergen

terroriste-sportif-ali laarayedh-tunisie
(Bild: Ali Laarayed den tidigare islamistiska regeringen Ennadhas inrikesminister som här tilldelas en guldmedalj för inplantering av terrorism i Tunisien)
Sedan den islamistiska regeringen Ennadha försvann från den politiska scenen och Nidaa Tounes tog över regeringsmakten har en jakt på terroristläger lett till framgång. Ennadhas inrikesminister (se bilden ovan) Ali Laarayedh förankrade terrorist konceptet i Tunisien och då speciellt i bergen kring Chaambi.
Nuvarande inrikesminister som även agerade minister under interimregeringen 2014 har lyckats upptäcka och eliminera 61 terroristläger. Det totala antalet läger är okänt. Nyligen upptäcktes flera gömställen som används av terrorister i konfrontationer med den tunisiska armén och säkerhetsstyrkor, enligt talesmannen för försvarsministeriet Belhassen Oueslati vid en presskonferens lördag 9 maj på War College Bortal Hayder.

Han rapporterade också upptäckten av andra hemliga gömställen som används av terrorister för att begrava sina döda.  Terroristgrupperna har som strategi att dölja antalet egna offer för att nya rekryter tror att terroristerna är ”odödliga” med hjälp av Allah. Samtidigt innebär det att de lättare kan mobilisera nya adepter och få dem att tro att de är i styrkeposition jämfört med fienden. Dessa metoder kallas även ”fantom krig” och går ut på att sprida tvivel bland regeringsstyrkor, armén och befolkningen för att få dessa att vara osäkra på terroristernas styrka jämfört med arméns. Samtidigt får man befolkningen att sväva i ovisshet om arméns framgång i att kunna neutralisera terroristverksamheten i landet om det inte finns konkreta bevis i form av döda terroristanhängare.
Få terrorister vet de platser där kropparna är begravda som i allmänhet kontrolleras av gruppens ledare (emiren) personligen. Oftas krävs gropar till dödsoffren nära själva lägret där terroristerna håller till.
Enligt Oueslati är terrorist elementen förankrade i bergssluttningar och omplacerar sig i grupper. Gruppernas strategi baseras på 4:a uppgifter skaffa skydd(a), övervaka, försvara och anfalla. ”Vi är väl förberedda och redo att möta angrepp mot det tunisiska territoriet inklusive atacker av den Islamiska Staten (IS/Daesh) m.fl poängterade Oueslati.
Operation ”Jebel Salloum” började för ca två veckor sedan och är en framgångsrik förlängning av andra verksamheter som går ut på att jaga ut terrorister från landet enligt försvarsministeriet. Operation ”Jebel Salloum” har upptäckt och desarmerade 17 minor, utom en som exploderade. Man har även lyckats omringa 18 terrorister samt döda 10 terrorister.
Det stora terroristhotet mot Tunisien kommer från Libyen och tanken om mur har diskuterats och utlöst protester bland flera städer i södra Tunisien. På frågan om muren svarade Belhassen Oueslati att ”det bara handlar om enklare hinder och att armén är redo att möta varje försök att överträda gränsen, bryta mot lagen eller att smuggla vapen, med eller utan en mur. ”
Oueslat  uppmärksammar tunisierna på det faktum att delar av befolkningen i området kring Chaambi som stöder terroristgrupper och hjälper dem att omplacera sig genom att informera dem om säkerhets- och militära styrkors placering. Detta fenomen försvårar och i vissa fall förhindrar en snabb utrotning av terrorismen.