Xena Consulting

Nyheter från MENA

Kommer Ennadha att fortsätta tillåta det ostraffade salfistvåldet nu då en fransk politiker blivit utsatt???

Jamel Gharbi, invald medlem i socialist partiet i regionen Loire i Frankrike, attackerades våldsamt av salafister i staden Bizerte i Tunisien den16 augusti. Jamel som ursprungligen kommer från Bizerte och var på semester med sin franska hustru och 12 åriga dotter strosade i lugn och ro på gatorna i Bizerte i samband med avslutningsceremonin av den berömda Internationalla Festivalen, då de plötsligt attackerade av ca 50 islamister.

Anledningen till denna ogrundade attack var att angriparna störde sig på  de sommarkläder som hustrun och dottern var klädda i. Det hela började med ett verbalt trackasseri gentemot familjen men övergick snabbt till fysiska våldsamheter. Den 62 årige Jamel Gharbi skrek åt sin hustru att fly med dottern, själv hann han inte undan och fick utstå allvarliga slag med batonger och käppar.

”Ingen hjälpte mig men tack vare ett underverk lyckades jag fly. Hade jag trillat på marken hade de lynchat mig” förklarade Jamel efter attacken.

Med stöd av den franska ambassaden lämnade Jamel Gharbi in en stämning till den tunisiska staten innan han snabbt lämnade Tunisien och akut återvände till Frankrike.  Väl i Frankrike fick han 2 veckors total sjukskrivning pga de skador han åsamkat sig.

 Fransk press och många politiker reagerade starkt på händelsen samtidigt som de fördömer det ostraffade salafist våldet som på senare tid breder ut sig i Tunisien.

Den franske utrikesministern, Laurent Fabius beklagade det inträffade och ordförande i regionfullmäktige i Loire, Jacques Auxiette, fördömde kraftigt attacken och sa att på regional nivå kommer den inlämnade stämningen att följas upp. Bertrand Delanoë borgmästare i Paris uppvuxen i Bizerte sa att det var skamligt och fegt av den extremistiska minoriteten och att detta ”underminerar Tunisiens värde.”

Denna sista festival kväll var det enligt den tunisiska inrikesministern ca 200 beväpnade salafister ute och bojkottade den  internationella festivalen, 5 personer blev svårt skadade.

Inga poliser ingrep vilket numera har blivit det vanliga förfarandet. Under en längre tid har det debatterats om det är en medveten strategi av det islamistiska partiet Ennadha. Oppositionen menar att genom att vända all uppmärksamhet åt dessa våldsamheter kan de utan att bli störda ägna sig åt att verkställa sin egentliga plan, nämligen att installera total kontroll dvs diktatur. Om ett rättmätigt val skulle hållas idag skulle troligen många av de 40 % som röstade för en islamistisk regering välja att lägga sin röst på något demokratiskt parti. En av demokratins fiender är att det ännu inte utvecklats en stark opposition i Tunisien pga att landet varit utan opposition i så många år under Ben Alis styre. Ett annat problem är att ju längre tiden går och ju mer ostört och utan insyn Ennadha kan arbeta är risken högst påträngande att de lyckas installera en total kontroll över val utgången.

Den sorgliga slutsatsen är att Tunisien är på väg rakt in i en religiös diktatur trots att mer än 60 % av befolkningen är för demokrati, jämlikhet, monogami och yttrandefrihet.

http://www.jeuneafrique.com/Article/ARTJAWEB20120823115754/actualite-afriquetunisie-un-elu-francais-agresse-par-des-salafistes-a-bizerte.html

http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/08/23/un-elu-sarthois-agresse-par-des-salafistes-en-tunisie_1749033_3224.html?xtmc=jamel_gharbi_bizerte&xtcr=1