Xena Consulting

Nyheter från MENA

Salafister angriper tunisisk teater och slår besökare blodiga utan att poliserna ingriper.

Under sommaren brukar tunisier och turister besöka en eller flera av de runt 350 teaterföreställningar runt om i landet som blivit tradition. I år har minst 2 av dessa föreställningar invaderats av våldsamma salafister.

I går arrangerades festivalen Al-Aqsa i Bizerte av flera kulturella föreningar som en  hyllning till den heliga staden Al-Aqsa. I programmet ingick såväl poesi som musik. Med vid föreställning fanns den speciellt inbjudna palestinska gästen Samir Qontaen som suttit fånge i Israel under många år men som nyligen frigivits.

Salafisterna som attackerade festivalen var utrustade med svärd och andra  vapen som de använde då de attackerade den musikaliska utrustningen och våldsamt misshandlade besökare som inte lyckades fly.  http://www.kapitalis.com/fokus/62-national/11352-tunisie-les-salafistes-mettent-fin-a-un-spectacle-a-bizerte-a-coups-de-sabres.html ).

Enligt närvarande källor stod poliserna rörelseförlamade under minst en timme innan de slutligen ingrep mot attacken och skadade kunde föras i ambulans till närmsta sjukhus.

I morse gick kulturministern ut med att beklaga händelsen och uppgav att målet för våldsamheterna var att döda Qontaer som lyckadades fly genom en bakdörr. Arrangörerna av festivalen gav en presskonferens i dag på morgonen där de meddelade att 6 av de attackerade salafisterna blivit arresterade.  Orsaken till att de  religiösa extremisterna ville döda Quonter uppges vara att han tagit Bashar al-Assad i försvar och kritiserat den väpnade Free Syrien (som till stor del idag består av extremister),  samtidigt som han även anses vara betald för att gå ärenden till ”fienden” USA och Israel, vilket upprör dessa extrema religiösa inriktningar eftersom de anser att det vanhelgar religionen.                                                                               (se inlägg: ”Human Rights Watch uppmärksammar tunisiskt lagförslag som hotar den tunisiska demokratin och yttrandefriheten)

Frågan många ställer sig idag via sociala medier är hur partiet Ennadhas ledare Rached Ghannouchi  ska försvara ytterligare en av många våldsamma och blodiga salafistattacker. Kommer han att skylla på fd presidentens anhängare RCD (som vanligt) eller på oppositionspartierna eller kanske på UGGT (Tunisiens största och kraftfulla fackförening). Samtidigt undrar man om poliserna blivit beordrade att inte ingripa eller om de väntade på en order att få lov att ingripa.  I bägge fallen anses det vara uppenbart vem som ligger bakom polisernas ständigt återkommande handlingsförlamning i samband med salafister och andra religiösa extremisters våldsamma agerande.

Inläggen i sociala medier hånar Ennadhas dylika försvarsstrategi vilket anses visa på att han tror att folket är idioter. Man menar att Ennadhas ledares försvarsstrategi går ut på att dels dölja det faktum att de totalt misslyckats såväl ekonomiskt som politiskt och dels på att dölja deras egentliga agenda.