Xena Consulting

Nyheter från MENA

Biter sig Ennadha i svansen med sitt Saudi Arabiska samarbete ?

(Bildtext: Rubrik: Ghannouchi ännu en gång i Qatar. Pratbubbla: Stora konton ger god vänskap)

Sedan länge har det blivit tydligt att Ennadha har någon form av partnerskap med salafister och andra extremistiska rörelser som de låtit agera fritt på det tunisiska territoriet utan lagliga åtgärder vad gäller våldsamheter, ockupation av universitetet Manoubha och byn Sedjnene m.m. Samtidigt som man har ett stort finansiellt stöd från Saoudi Arabien som är ett land som följer den salfist – wahhabistiska sunni inriktiningen dvs en puritansk och fundamentalistisk riktning inom islam med syfte att återgå till den religion som förfäderna utövade på 600-talet och är emot alla former av moderna samhällen.

Våldsamheterna i Marsa visade att Ennadha bitit sig i svansen då man tagit emot finansiellt stöd från Saudi Arabien och Qatar som finansierar dessa extremistiska rörelserna och som nu vänder sig emot Ennadha. Den salafist-wahhabistiska rörelsen anser att Ennadha endast är ute efter en politisk makt och inte har syftet att införa en religiös stat enligt tradition.

Frågan är om Ennadha nu tydligt går ut i strid mot dessa extrema religiösa inriktningar som börjar få allt större fäste i Tunisien då man i fredags arresterade ”cheikh” (en religiös upphöjd ledare) på moskèn Zitouna, Houcine Laâbidi. Laâbidi är känd för att förespråka denna extrema salfistisk-wahhabistiska inriktningen. I samband med arrestationen deklarerade salfist- wahhabisterna ”krig” mot Ennadha och anklagar dem för att vilja införa en religiös diktatur på samma vis som f.d presidenten Ben Ali.

Ennadha sitter nu rejält fast i en problematisk situation där de å ena sidan tidigare utnyttjat dessa rörelser för att dölja sin politiska agenda och manipulera de tunisiska invånarna att rikta all sin uppmärksamhet mot de ostraffade våldsamheter som salfisterna ägnat sig åt samtidigt som Ennadha i lugn och ro installerat alla verktyg för att ”vinna” nästa val. Å andra sidan har man inlett ett politiskt ”tight” samarbete med såväl Qatar som Saudi Arabien och är således beroende av dessa länders finansiella stöd.