Xena Consulting

Nyheter från MENA

Vem mördade den tunisiske oppositionsledaren Mohammed Brahmi i går?

brahmi

Det är Rahmadan och varmt, i går torsdagen den 25 juli vaknade Mohammed Brahmi som tillhörde det sekulära partiet, arabiska nationalistiska Folkfronten, alldeles som vanligt. Tog en snabb dusch, sa hej då till sin hustru och sina barn och gick ut i värmen för att åka till jobbet. Lite tröttare än vanligt utan frukost i magen och med den stekheta solen i ögonen, hörde han motorcykeln som närmade sig men hann aldrig reagera innan 14 skott  träffade hans kropp. På ett ögonblick var livet slut för honom och hans familj. Dottern skrek chockad ut okvädningsord  mot Ennadha (den olegitima islamistiska regeringen som envisas med att sitta kvar vid makten) som spelades in och cirkulerade på sociala medier.

brahmis dotter

Frågan hänger i luften vem tjänar på att mörda oppositionsledarna Mohammed Brahmi och Chokri Belaid? Oppositionen och den största delen av befolkningen anklagar Ennadha för att vara ansvarig för att detta kunnat inträffa. Redan igår började små utspridda grupper med våldsamma protester runt om på olika platser i Tunisien. Det är svårt att sia om vad som kan hända idag (fredagen den 26/7) men en sak är helt klar, detta mord enar stora delar av folket i ett stort ”Vi har fått nog”.

Så vitt jag förstår tjänar inte den redan tilltufsade, impopulära och inte längre legitima islamistiska regeringen Ennadha på att ena folket mot dem själva. Med tanke på vad som hände i Egypten för en tid sedan är medlemmarna i partiet redan oroliga för sin framtida makt position. Samtidigt som deras popularitet är på stark nedgång. Enligt en av flera valbarometrar har de gått från över 40% väljare till endast 12%.

Inom partiet Ennadha finns två starka inriktningar dels den demokratiska inriktningen som under senaste året fått allt mindre utrymme och dels den extremistiska islamistiska inriktningen som mer eller mindre tagit över partiet. De flesta mer demokratiskt inriktade medlemmarna har tystats eller avgått. Den extremistiska inriktningen med deras ledare Ghannouchi i spetsen har, sedan de blev valda, flörtat med flera mycket farliga extremistiska rörelser för att med deras hjälp kunna nå sitt mål d.v.s en religiös diktatur. Dessa beväpnade extremistiska rörelser har med Ennadhas tysta medgivande genomfört flera grova våldshandlingar som exempelvis kan nämnas den amerikanska ambassaden som intogs och plundrades, eller förstörelser av oppositionens lokaler och möten samt våld mot oppositionsmedlemmar. Listan är mycket mycket längre än så men jag tar endast upp dessa exempel som visar på den av diktaturer kända strategin d.v.s att skrämma befolkningen till underdånighet och acceptans av maktens regler.

demokrati

Allt detta är en tydlig strategi som har blivit mer och mer uppenbar över tiden men vad skulle Ennadha tjäna på att mörda två oppositionsledare? Jag har svårt att se annat än att de förlorar på det. Förtroendet för dem kommer att minska ännu mer, dagens strejk riskerar att bli våldsam och folkets ilska triggar endast fram ett rop på deras avgång. Dessutom skulle de mycket troligen förlora ett eventuellt val. Jag skriver ett eventuellt val eftersom Ennadha har tendensen att skjuta upp valet och många misstror att de överhuvudtaget kommer att genomföra ett demokratiskt val.

Idag ansåg vissa källor att svaret på vem som tjänar på att mörda de två oppositionsledarna finns i just valet. De menade att via ett land i kaos så skulle Ennadha kunna motivera att skjuta upp valet. För varje gång valet uppskjuts och tiden går så kan Ennadha uppnå en allt större makt av den statliga apparaten. Det skulle kanske kunna vara logiskt men ytterst riskfyllt. Frågan här är i så fall vem inom Ennadha som kallblodigt skulle ha beordrat ett dylikt politiskt mycket vanskligt och farligt mord?  För mig verkar det ologiskt att någon högt uppsatt i Ennadha som exempelvis Ghannouchi skulle ha vågat beordrat ett dylikt mord.

Däremot är det troligt att deras samarbete med extremistiska rörelserna håller på att rinna dem mellan fingrarna. De mest extremistiska inriktningarna har förlorat tålamodet med sin samarbetspartner Ennadha eftersom Ennadha försöker balansera fram sin maktposition. Samtidigt som flera extremistiska rörelser vill gå fort fram och inte längre har tålamodet att vänta. Ennadha har vid några tillfällen genomfört vissa åtgärder mot dessa grupper som blivit mycket impopulära i dessa extremistiska led. Nu har vissa av grupperna börjat agera helt fritt och även emot Ennadha, med målet att accelerera en islamistisk diktatur i Tunisien. Detta innebär att Ennadha inte längre har någon som helst kontroll på sina samarbetspartners. Att en av dessa beväpnade grupper skulle genomfört mordet är inte omöjligt. De har vapen, de är vältränade, de är hjärntvättade och följer order. Order som kommer från extremistiska internationella ledare som inte känner till Tunisiens kultur och dess befolkning. Tunisien har utvecklats under  både Bourguiba och Ben Ali till ett modernt västorienterat land vars befolkning är pacifister, modererade muslimer, det finns en stor medelklass och många högutbildade.  Om dessa internationella ledare tror att de kan styra folket genom skräck till underdånighet så tror jag att det kan bli svårt. Dock är det logiskt att tro att det finns dylika internationella extremistiska rörelser.

jihad

Ennadha själva anklagar oppositionen och den tidigare makten under Ben Ali, att försöka ena folket emot dem för att försvaga deras arbete, anseende och således makt. Att oppositionen skulle vinna på att minska Ennadhas popularitet inför nästa val är logiskt. Även att den tidigare makten skulle vilja återta makten är också logiskt. Men är dessa scenarior möjliga? Ja, absolut men väldigt långsökta.

För det första består oppositionen av tunisier som varit emot tidigare diktatur och som längtar efter yttrandefrihet, jämlikhet och demokrati. Förvisso är de dåligt organiserade, har svårt att enas och komma fram med tydliga program vilket i sig skulle motivera att de skulle dra nytta av ett försvagat Ennadha. Men just eftersom de är oorganiserade, har små finansiella medel och är vänner av demokrati är det svårt att få ihop en logiskt förklaring till hur de skulle ha kunnat organisera, köpa vapen, tränat folk till att genomföra två mord eller letat upp professionella mördare.

För det andra består den tidigare makten av den dåvarande president Ben Ali, frun Leila och hennes familj. Leilas familj var kända för att använda sig av maffia metoder under Ben Ali diktaturen, i avsikt att tillskansa sig makt och pengar. Att de skulle kunna genomföra ett mord och dessutom inbilla sig att de på så vis skulle få folket att ge dem en framtida politisk legitimitet känns också mycket långsökt.

Slutligen skulle man kunna tänka sig att det finns internationella intressen inblandade och då kommer vi definitivt tillbaks till den mest logiska teorin nämligen den om extremistiska grupper. Det är nu allmänt känt i Tunisien att revolutionen provocerades fram av bl.a Qatar och Saudi Arabien som till stora delar finansierade arab revolutionen och ”statskuppen” mot Ben Ali. Idag finansieras Ennadha till stor del av vissa grupper i framförallt Qatar. Så visst skulle det vara möjligt att någon person eller grupp i Qatar eller Saudi Arabien skulle ha intresse av, som tunisisk media flera gånger påtalat, att vilja ta makten i hela arabvärlden. Andra grupper i samma länder finansierar vissa extremistiska rörelser men därifrån till att någon av dessa finansiärer skulle beordra ett politiskt mord är också långsökt, eftersom målet med finansieringen är ju trots allt framgång för Ennadha och islamismen i Tunisien.

Så min personliga slutsats är således att det antagligen är en grupp extremister som agerat självständigt efter att Mohammed Brahmi häromdagen hårt kritiserade Ennadha i en TV intervju. Dessutom valde man att mörda Brahmi den 25 juli då stora delar av befolkningen planerat att fira en nationaldag som grundar sig i att hedra den tunisiska flaggan som Ennadha velat ändra. Valet av denna dag skulle bidra till att visa tunisiska demokrater och nationalister att jihadism, salafism eller någon annan extrem tolkning av religionen är det som står på agendan för Tunisien i framtiden.

Vem som än tjänar på morden av de bägge oppositionsledarna Brahmi och Belaid, så är det utan tvekan Ennadhas politiska spel som är grunden till den anarki som installerat sig i Tunisien efter att de vann det demokratiska valet. Det är därför som de anklagas för morden på oppositionsledarna av det tunisiska folket och det är därför som stora delar av befolkningen kommer att strejka och protestera under dagen.

brahmi mördad