Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den ”arabiska våren” har inneburit nya möjligheter för terrorister

taliban2PTEnligt en rapport från US State Department så har den ”arabiska våren”  inneburit nya möjligheter för terrorister

Det amerikanska utrikesdepartementet presenterade sin årliga rapport i går vad gäller politiskt våld i världen för året 2012. I denna rapport fokuserar Washington på  ” den märkbara återkomsten” av ”terrorism” som sponsras av Iran och Hizbollah.

Utrikesdepartementet beskriver hur organisationen Al Quaida som är baserade i Pakistan mer och mer försvagas pga interna förluster, vilket ger dess lokala avdelningar allt större utrymme att agera mer självständigt.

Samtidigt har de störningar som orsakats av den ”arabiska våren” 2011 komplicerat den nuvarande situationen, fortsätter rapporten. Även spridningen av libyska vapen lager efter störtandet av Muammar Gaddafi eller kuppen i Mali har även det inneburit nya möjligheter för terrorister, enligt amerikanska  utrikesdepartementet. USA har dessutom identifierat 9 771 attacker under 2012 med 11 098 dödsfall som följd och mer än 1280 personer som tagits som gisslan. Dessa attacker har rapporterats i 85 länder, varav 55% av attackerna och 62% av offren är koncentrerade inom bara tre länder nämligen Pakistan, Irak och Afghanistan enligt samma källa.