Xena Consulting

Nyheter från MENA

Amina introducerade Femen – topless budskap i det islamistiska Tunisien

aminafemen

Den unga tunisiskan Amina Tyler som i mitten av mars introducerade den feministiska gruppen Femens ideologi skapade en skandal i Tunisien . Genom att visa feministiska budskap på sin nakna överkropp fick hon både anhängare och protester. Amina som försvann under flera veckor, dök helt plötsligt upp i lördags i en TV show. Hon kritiserade Femen och sina medsystrars kamp i Frankrike då de brände en salafist flagga i Paris. Enligt journalisterna verkade hennes uttalande påtvingat.  

Det har förekommit flera rykten kring hennes försvinnande bl.a att en salafistgrupp skulle ha legat bakom. Det visade sig dock att det var hennes egen familj som hade kidnappat henne. Hennes försvinnande utlöste en solidaritetsrörelse över hela världen. I Tunisien har bl.a flera kvinnor fullföljt hennes engagemang och protesterat mot den islamistiska regeringens kvinnosyn med budskap på sina bara överkroppar, vilket genererat diverse olika reaktioner i Tunisien.

Ett journalist team som arbetar för ”The Butterfly Effect” som är en show i  TV-kanalen Canal Plus, träffade Amina i torsdags kväll i ett hus 3 timmar utanför Tunis, där hon nu bor med sin familj. Vid intervjun skulle hon enligt journalisterna verkat trött och apatisk. Det var enligt journalist teamet omöjligt att avgöra om hennes familj höll henne inlåst för att skydda sina egna intressen eller om deras avsikt var att skydda henne.

Då samma journalistteam haft kontakt med henne per telefon vid tidigare tillfälle bekräftade hon att hon inte hade någon rörelsefrihet, internet eller tillgång till telefon ”jag är inte fri” sa hon.  Då hon vid samma tillfälle fick frågan om hon var medveten om den solidaritetsrörelse som startat runt henne svarade hon att hon var totalt ovetande om det.

I torsdags då hon och hennes familj tog emot TV kanalen reagerade hon med avstånd på att gruppen Femen (2 fransyskor och en tunisiska) brände en salafist flagga framför den stora moskén i Paris. ”De brände en flagga av islam i en moské i Paris. Jag är emot det”. Hon menade att gruppen Femens aktion där de skrivit hennes namn på kroppen, kan få konsekvensen för henne eftersom ”alla kommer att tro att jag uppmuntrade det”.  Amina sade vidare i intervjun att hon inte ångrar sitt engagemang och att hon alltid kommer att förbli en Femen. ”Ända tills jag är äver 80 år”, jag är en ”riktig feminist” konstaterade hon. Under hela intervjun stod hon under farbroderns och faderns bevakning.

femen_mosquee_paris_4_5

Aminas advokat Hmida Belhaj som är en känd feminist advokat menar att Amina kan åtalas för 6 månaders fängelse för ”atteinte aux bonnes moeurs”. En ny lag införd av islamist regeringen Ennadha, vilken innebär att man begår någon form av omoralisk handling.  I detta fall handlar det om de nakna brösten. För tillfället har dock ingen lämnat in ett åtal till inrikesministeriet enligt advokaten Hmida.

Femen, är i grunden en ukrainsk feministisk grupp nu baserad i Paris som satt avtryck i många länder i världen. De är kända sedan 2010 för sina  ”topless” aktioner där de fördömer sexism, homofobi, prostitution och religion.

Tunisiska kvinnor har sedan 1950-talet de mest avancerade rättigheterna i arabvärlden.  Många ojämlikheter kvarstår att slåss för bl.a frågan om arv där sönerna fortfarande ärver 2 delar och döttrarna delar på 1 del. Feministiska tunisiska organisationer anklagar regelbundet den nuvarande islamistiska regeringen Ennahda för att deras syfte är att reducera de tunisiska kvinnornas nuvarande status och gå bakåt i tiden mot sämre kvinnliga rättigheter.