Xena Consulting

Nyheter från MENA

Sociala medier uppmanar till att kasta en miljon skor till ministern för familjen och barnens skydd i samhället.

badi_chaussures_29_3

Det fantastiska och fredliga sättet som tunisierna protesterar och går samman i en civil olydnad mot den nuvarande islamistiska regeringen Ennadha har avlöst varandra med aktioner som

- att läsa en bok (där tusentals satt i centrala Tunis på gator, trottoarer, caféer etc i flera timmar  satt ner i tystnad och läste en bok i protest mot att regeringen minskar friheten för artister och konstnärer)

- ett tyst, respektfullt och fredligt deltagande av miljoner i den mördade oppositionsledaren Chokri Belaids begravning. Budskapet var att visa islamist regeringen att man anser dem skyldiga till händelsen.

- den fredliga men arga protest marschen av en hel by in mot huvudstaden i protest mot en governör som ansågs skyldig i maskopi med extrema islamister.

- ungdomarnas protest mot dansförbudet som en minister infört där alla skolor slöt upp i dansen Harlem Shaik för att visa vederbörande minister att ingen kan förbjuda tunisier att dansa och roa sig.

och nu senast i raden har man lanserat en sko aktion.  Under gårdagen lanserats denna udda aktion på de sociala nätverken där man uppmanar alla att kasta en miljon skor framför ministeriet för kvinnor och barn. Budskapet är  ”Dégage” dvs lämna ditt uppdrag som minister Sihem Badi.

Tunisien har under flera månader chockats av en våg av våldtäkter på minderåriga barn. Senast i raden var den 4 mars då en liten flicka blev våldtagen på sitt dagis av en av vakterna. I samband med dessa våldtäkter har Sihem Badi uttalat sig högst olämpligt och enligt många nästan som om hon givit sitt medgivande till händelserna. Så nu har tunisierna på de sociala medierna beslutat sig för att inte längre acceptera att Badi sitter kvar som minister.

I måndags, tisdags och onsdags samlades en stor skara protesterande utanför kvinnoministeriet för att öka trycket Badi för att få henne att ”kasta in skon” och lämna sin post som minister.

Aktionen heter ”Tillsammans kastar vi 1 miljon skor till Sihem Badi”. Valet av att kastar skor symboliserar en extrem vrede till en minister som totalt försummat sin roll att skydda familjen och barnen i samhället.

Att kasta en sko är ett tecken på extrem vrede.  Idén är inspirerad från det faktum att Badi har en stor förkärlek till skor och särskilt från den dag då hon ställde upp framför kamerorna iförd Leila Ben Alis (förre presidentens hustrurs) skor.