Xena Consulting

Nyheter från MENA

Oroligheter i södra Tunisien (Ben Guerdane) nära den Libyska gränsen

I Ben Guerdane nära den Libyska gränsen utbröt under veckan spänningar efter att Tripoli stängt gränsen den 4 december. Gränsen stängdes pga klagomål från libyska medborgare som uppger att de blivit anfallna av poliser på den tunisiska sidan. Beslutet destabiliserar den lokala ekonomin eftersom mycket handel sker över gränsen. Området  är även en viktig mötesplats för regional trafik dvs vapentrafik från Muammar Gaddafis tidigare arsenal samt vapen från omvärlden.

Premiärministrarna från Algeriet, Libyen och Tunisien träffades under lördagen för att diskutera säkerheten vid gränserna. Chefen för den libyska regeringen Ali Zeidan sade i veckan att mötet skulle ägnas åt att diskutera åtgärder för att säkra gränserna mot flödet av vapen och ammunition samt annan trafik.

I samband med detta möte besökte den tunisiske regeringschefen för den islamistiska regeringen Ennadha, Hamadi Jebali Libyen. Vid en presskonferens uttalade han sig och sa att staten inte kommer att förlåta varken upprorsmakares eller narkotikahandlares handlingar samt attacker på statliga institutioner.” Efter det uttalandet drabbade demonstranter i Ben Guerdane och stadens säkerhetsstyrkor samman.

Invånarna menade att talet var ”en verklig förödmjukelse för folket i Ben Guerdane”. Eftersom det låter påskina att deras  kamp och legitima krav på en rättvis ekonomisk och social utveckling endast kunde jämställas med en upprorsmakare vars enda syfte är att attackera statliga institutioner.

I en aggresiv och upprörd stämning skrek demonstranter ”Vi i Ben Guerdane tolererar inte förnedring” varpå de brände polisens kontor.

Samtidigt organiserade fackföreningen UGTT  en marsch för att fördöma Hamadi Jebalis uttalande.