Xena Consulting

Nyheter från MENA

Jag är beredd att använda vapen för min dröm, om det behövs….


Ett chockerande vittnesmål av en tunisiska advokat som sedan den arabiska våren är djupt engagerad i en historisk kamp för demokrati och yttrandefrihet. Revolutionen livnärdes av drömmen om ett modernt,  ekonomiskt utvecklat och fritt Tunisien men det fanns även en annan dröm en dröm om ett islamistiskt Tunisien och den drömmen har i dag landet i sitt grepp.

En hymn för frihet och sekularism säger Dalila Ben Mbarek Msaddek advokaten som specialiserat sig på arbetsrätt och som är gift och har tre döttrar.http://news.tunistribune.com/?q=node/1195.  ”I vår ungdom kunde vi trots diktaturen leva våra liv, vi gick ut, vi skrattade, vi badade i bikini, vi flörtade….”  Våra liv har vi levt och ingen kan ta det ifrån oss men våra döttrar? Våra barnbarn?

Om det i framtiden är religionen som ska ge order till tunisierna, kommer våra döttrars framtid att vara förstörd” säger hon.  ”Jag har möjligheten att flytta och bo utomlands men har valt att stanna kvar för att slåss för mina barns framtid. Kanske är det dumt och idealistiskt fortsätter Dalila men jag tänker inte låta dem förstöra mina barns liv”.  De påstår sig vara muslimer, men vad vet de om islam? De kan inte, de får inte… vinna, jag kommer att ta till vapen om det skulle behövas!

Ett kraftfullt vittnesmmål men vem är det egentligen hon och alla andra besvikna och arga Tunisier slåss emot ? Vilka är lika benägna som hon att ta till vapen för sin dröm? Tyvärr är det nog så att drömmen om demokrati slåss mot en stor välorganiserad rörelses dröm där bl.a  Al-Qaida ingår. Denna rörelse har planer på att inte bara ”erövra” Tunisien utan alla länder som ingick i arabrevolutionen. Vi är mitt uppe i det första steget i en ”Jihad” (globalt krig för att införa islamism över hela planeten) som kommer att fortsätta säger den andlige ledaren Mohamed Abou Ataoui.

”Den arabiska våren har hjälpt oss salafister, i vår kamp att erövra världen, först Tunisien, sedan Egypten, Libyen och snart även Syrien och Jordanien. När det väl är genomfört kommer vi att fortsätta vår kamp mot Israel och USA”  avslutar Abou nostalgiskt. ”Detta är en stark känsla för oss jihadister känsklan av att kunna vara med och skapa islamistisk historia världen över”. Han avslutar med ”det finns ingen återvändo”.

Vi vet att ”jihadist”rörelsen har en stark ekonomi, är vältränade och har stor tillgång till vapen som de inte skulle tveka att använda.

Men Dalila och alla andra muslimer i Tunisien och övriga arabvärlden som är beredda att ta till vapen för sin frihet och dröm hur kan de försvara sig? Har de tillgång till vapen?

En tunisisk journalist för tidningen Al-Maghreba ställde sig frågan; Hur svårt/enkelt är det att få tag i vapen och att ta med dem till huvudstaden Tunis? En relevant fråga eftersom västvärlden formligen överöste Libyens ”revolutionärer” med vapen och efter regimen Kadaffis kollaps florerar vapnen fritt i Libyen. Trots välorganiserade säkerhetsstyrkor vid den tunisisk/libyska gränsen, tenderar fenomenet vapen att bli mer och mer oroväckande även i Tunisien.

För den tunisiska tidningen Al-Maghrebs började en journalist sin utredning under falskt namn. http://www.webdo.tn/2013/01/10/se-procurer-une-arme-cest-facile-un-journaliste-a-tente-lexperience/

Under loppet av 2 veckor infiltrerade han sig i ett hemligt nätverk av vapenhandlare, resultatet publicerades häromdan i Al-Maghreb. Det som enligt journalisten var det svåraste steget var att ta sig in i nätverket. ”När de frågade mig vad jag skulle ha vapnet till svarade jag att försvara mig med och då var det inga problem” säger han. Enligt journalisten låg priserna för en 9 mm med ljuddämpare på 3000 dinarer (ca 12 000 sek) en Kalashnikov på ca 2500, en Beretta – 4000, ett hagelgevär 16 mm – 2100 dinarer, osv …

”På mindre än 24 timmar hade jag utan incidenter fått tag i alla typer av vapen som jag kunde önska mig” skriver journalisten i sin artikel.

De viktigaste kunderna av vapen var affärsmän, gäng och privatpersoner. De större leverantörerna är  riktiga ”proffs” skriver journalisten,  som lyckats bygga ett effektivt nätverk av relationer som sträcker sig in i vapenhandelns kärna, Libyen. I detta sammanhang måste mad observera att ”Jihadister har sin egna nätverk” säger journalisten. I allmänhet är det de libyska jihadisterna som säljer vapen.

I HAVE A DREAM…… Att allas drömmar samsas utan att vapen används men vad kommer att hända i Tunisien, Arabvärlden och i övriga världen om var och ens drömmar är starkare än förnuftet?