Xena Consulting

Nyheter från MENA

Efter 24 skadade i staden Siliana sprider sig ilskan runt om i Tunisien.

 

Minst 24 skadade i tisdags den 27 november i Siliana, staden som ligger i nordvästra Tunisien då den islamistiska regeringen valde att använda skarp ammunition på strejkande och demonstrerande tunisier. Flera tusen invånare i staden Silian gick ut i protest mot att 14 ungdomar fortfarand sitter fängslade sedan april, 2011 i väntan på en process.  Man anser även  att den av islamist regeringen nyligen utsedda guvernören Zine Mahjoubi Ahmed är inkompetent eftersom ingen ekonomisk återhämtning eller konkreta resultat syns till i regionen och i landet överhuvudtaget. Enligt en av de demonstrerande så föredrar Zine Mahjobi Ahmed ”att ägna sin partipolitiska verksamhet till förmån för partiet Ennahdha medan vi dör av hunger”.

 

Demonstationerna som var påannonserade och organiserade i samklang med  fackföreningar och politiska partier  slogs våldsamt ned av special poliser som skickats till Siliana.  Att polisen gick till attack med skarp ammunition och tårgas mot en fredlig demonstration har väckt ilska runt om i hela landet. ”Det är medborgarnas rätt att såväl demonstrera fredligt, som att kräva att vallöften hålls” anser man bl.a via sociala medier som dessutom uppmanar folket till civil olydnad.

Sammandrabbningar och våldsamheten fortsatte även under dagen mellan polisen och invånarna i Siliana. Samtidigt påstod guvernören under dagen att de stenar som använts av demonstranterna var importerade. Enligt honom skulle detta då visa att det inte var tunisierna själva som låg bakom demonstrationerna och att polisen således skyddat medborgarna från utomstående krafter.  Uttalandet emottogs med bisterhet och hån över en inkompetent regering och i vilken utsträckning de tror att de tunisiska invånarna är naiva.
Det som händer i Siliana är onekligen den mest omfattande efterrevolutionära utmaningen. Alla sociala krafter i regionen under ledning av den starka fackföreningen UGTT sammankallar till en generalstrejk.

Samtidigt menar de att:
-  det uppenbart att användningen av polisvåld överskridit alla gränser och saknar motstycke i Tunisien även jämfört med tiden under  den avsatta diktatorn Ben Ali.

- de människor som idag står inför en ekonomisk kris utan motstycke påverkar alla samhällsklasser och regioner är en följd av den islamistiska regeringens oförmåga att hitta svar på brådskande frågor.

-  krisen djupnar än mer då en av ANC’s medlemmar Abdelaziz Kotti, försökte ta upp händelserna i Siliana till diskution under ANC’smöte men avbröts brutalt av ordförande vid stämman. Frågan fanns inte på dagordningen enligt ordföranden därför skulle den inte tas upp. Att diskutera protester från medborgarna är en moralisk och politisk skyldighet för dem som är folkvalda

- Slutligen verkar det som om regeringen har tagit steget till ett användande av våld, inklusive demonstrationsförbud vilket är allvarligt för en regering som utger sig för att skydda och vidarutveckla demokratin och yttrandefriheten.