Xena Consulting

Nyheter från MENA

”Grytan kokar” då Tunisierna vill ta tillbaks Tunisien till folket!

(Bild: J-1 = Dagen D -1)

Man får inte glömma att Jasmin revolutionen handlade om ett allmänt missnöje kring arbetslöshet och fattigdomsfrågor och tyvärr har situationen endast förvärras sedan den 23 oktober 2011 då den islamistiska regeringen Ennadha kom till makten. Tunisiernas frustration riskerar att mynna ut i en explosion under dagen och morgondagen.

I morgon har det gått ett år sedan Ennadha valdes till att redigera en demokratisk konstitution. Men sedan flera månader har Ennadha sökt att dra ut på tiden samtidigt som de har tillåtit salafist våld. Många har ifrågasatt deras relation till extremistiska rörelser som Ansar Al-Charia och Al-Qaida.

Tunisierna fick en chock och ett uppvaknande när är den amerikanska ambassaden och skolan överfölls av tunisiska extremister för några veckor sedan och det dessutom framkom att inrikesministern Ali Larayedh inte skyddat  ambassaden. Att extremister hade planerat att gå mot ambassaden på fredagen visste Larayedh mycket väl samtidigt som han inte kunnat undgå att extremister i Libyen bara några dagar tidigare överfallit ambassaden och dödat den amerikanska ambassadören. Amerikanarnas svar var att begära Larayedhs samt två andra ministrars avgång, vilket inte skett.

(bild: Rached Ghannouchi)

Nästa stora massiva uppvaknande var då en hemlig amatör film från ett möte mellan Ennadhas chef Rached Ghannouchi och extremister kom ut. Det man under flera månader endast trott visade sig vara realitet nämligen att Ghannouchi använde extremister för att bana väg för en religiös diktatur. http://www.youtube.com/watch?v=OMK5byEPjAU

Grytan som kokat under flera månader befinner sig på bristningsgränsen inför morgondagen då i princip Ennadhas legitimitet som regering går ut (vilket de skrivit på). Samtidigt som Ennadha arrogant fortsätter provocera. För bara några dagar sedan kom det första politiska mordet. En grupp Ennadha anhängare som enligt bevis uppmuntrats att döda oppositionens medlemmar, via en av Ennadhas facebooksidor mördade en av det största oppositionspartiet Nidaa Tounes medlem Lotfi Naguedh i Tataouina. Frustrationen höjdes ytterligare då inrikesministern gick ut och påstod att den mördade dött av en hjärtinfarkt trots befintliga videofilmer, foton och vittnesmål.

(Bild: Lotfi Naguedh)

Dégage (Försvinn) som var slagordet då folket ville jaga bort fd presidenten Ben Ali  är tillbaks.  Men nu är dégage riktat till Ennadha som oppositionen och folket vill få bort och morgondagens slut på Ennadhas legitimitet triggar upp stämningen.

Ennadha och Larayedh har infört all form av förbud mot ansamlingar och manifestationer samtidigt som de via sina hemsidor och facebook sidor uppmanar Ennadha anhängare att fira årsdagen. Bussar kommer att slussa deras anhängare till Tunisien från inlandet. Samtidigt planerar oppositionens alla partiet i samarbete med Ugtt (en fackförening med stor makt) att genomföra en generell strejk i morgon samt en fredlig manifestation idag den 22e oktober för att undvika en konfrontation med extremister, poliser och arméen eftersom Ennadha samlat alla sina trupper inför morgondagen. Samtidigt kallas folket via sociala medier till uppror under dagen och morgondagen.

För att öka spänningen ännu mer går Rached Ghannouchi ut och säger att Ennadha inte har någon som helst avsikt att avgå utan de tänker fortsätta sitta vid makten.

Om inte detta slutar i en explosion så skulle jag vilja påstå att det är enormt lyckosamt.