Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ennadhas mandat går ut den 23 oktober

(Bildtext: Dégage = Försvinn)

Den 23 oktober går Ennadhas mandat på ett år ut. Mandatperioden skulle användas till att förändra och skriva om konstitutionen, vilket de  inte har gjort under året som gått. Opposititonen anser att de istället för att skriva om konstitutionen har ägnat sig åt att skapa en maktposition och genom okunnighet eller med avsikt styrt landet i botten. Avsikten med att styra landet till en utbredd fattigdom, mindre jämlikhet för kvinnor, extremististers ostraffade våldshandlingar, kontroll av pressen och domstolsväsendet m.m går ut på enligt många att man lättare kan manipulerar ett folk som är rädda, fattiga och utan möjlighet att uttrycka sig.

(Bildtext: En panne = Ur funktion)

Efter attacken av den amerikanska ambassaden och kvinnan som blev anklagad för oanstädigt uppförande av de poliser som våldtog henne har  tunisier fått nog av situationen som har skapats och  börjat organisera en motkraft till det islamistiska partiet Ennadha.

För ett år sedan var oppositionen splittrad men idag har de tack vare Beji Caid Essebsi (BCE – interim president efter revolutionen)  samlat sig i ett starkt parti, Nidaa Tounes. Enligt den senaste opinionsmätningen har Nidaa Tounes på bara några få månader lyckats få 27, 5 % av tunisiernas röster samtidigt som Ennadha har förlorat hela 30% och är nere i 36%.

Denna situation skrämmer Ennadha som inte har för avsikt att varken lämna sin regeringsposition eller sitt mandat den 23e oktober. Efter att de har  följt utvecklingen på sociala medier har de insett att risken är stor för att en våg av protester ska bryta ut med krav på deras avgång. Utav den anledningen har de gått ut och varnat att potentiella försök till manifestationer kommer att bestraffas hårt.

Frågan är inte om det kommer att bli protester utan vad som kommer att hända när det blir protester. I detta sammanhang måste man ta hänsyn till att situationen i Tunisien har ändrats sedan förra revolutionen.

Idag är tunisierna inte enade i en gemensam revolution utan består av de som är för Ennadha och de som är emot. Fler än 65% av befolkningen är emot men de ca 35% som återstår inbegriper även extremistiska rörelser.

Extremisterna som Ennadha har hållt bakom ryggen i flera månader har hunnit organisera sig mycket väl. Ansar al-chariaa är den största islamistiska extremist strukturen som har tydliga samröre med både Al-Quaida och Ennadha och ligger bevisligen bakom bl.a attacken av den amerikanska ambassaden, kidnappningen av staden Sejnene och universitetet Manouba, våldsamheterna i samband med konstutställningen i Marsa m.m.

Vapentillgången är stor eftersom gränsen mot Libyen inte är speciellt bevakad för tillfället.

Ennadha är förberedda på manifestationer och har säkert strukturerat upp polisförsvaret.

Detta i kombination med att oppositionen har stärkts och att åtminstone 65% av befolkningen är upprörda över hur situationen i Tunisien har utvecklats kan den 23e oktober bli mycket allvarlig