Xena Consulting

Nyheter från MENA

Yttrandefriheten i Tunisien är i fara!

I mitt inlägg ”Del 5 Hur går det med den demokratiska utvecklingen…..) skrev jag om att TV kanalen Nessma den 9e oktober 2011 visade den prisbelönade filmen Persépolis,som är en auto biografi av Marjane Satrapis. I filmen finns en scen där hjältinnan pratar med gud som personifieras likt en gammal man med vitt skägg, speciellt denna scen triggade upp islamister som försökte invadera TV kanalens lokaler och mordhotade ägaren Nabil Karoui. Dagen efter händelsen blev han åtalade av en grupp av ca 140 islamistiska advokater för att ha skymfat heliga värderingar.

http://www.jeuneafrique.com/photos/017112011155205000000nabilkarauoipersepolis.jpg

Den 3e maj på den internationella pressfrihetens dag som firades i Tunisien blev han skyldigförklarad för att ha ”attackerat heliga värderingar” och fick böta 2 400 dinarer

ca 12 000sek. Vilket tragiskt sammanträffande! Summan är i och för sig en ganska stor summa pengar i Tunisien men domen som indikerar en riktning mot inskränkningar i yttrandefriheten är enorm. Samtidigt som det är viktigt att notera att de identifierade salafisterna som stormade TV kanalen Nessmas lokaler och mordhotade ägaren inte överhuvudtaget blivit åtalade!

Den amerikanska ambassadören och flera stora Europeiska tidningar uttryckte samma dag sin chock över domen och sin oro för framtiden av Tunisiens nyvunna pressfrihet.

Själv säger Nabil Karoui att islamister vill införa en religiös diktatur i Tunisien men att han inte är beredd att acceptera en ny diktatur utan fortsätter sin uppgift.Händelsen och domen har provocerat fram flera demonstrationer och protester från stora delar av allmänheten och från tunisiska journalister.