Xena Consulting

Nyheter från MENA

Jag läser i internationell media om Tunisiens kamp om demokrati och yttrandefrihet som riskerar bytas ut mot en religiös diktatur men jag hittar inget sedan flera månader om detta i svensk media ?

(Brännpunkt den 10/4/12 stod det) ”Alltsedan Tunisiens diktator Ben Ali föll i januari 2011 har regeringar i väst talat om sitt stöd för demokratin i arabvärlden. Den svenska regeringen är inget undantag. Den har lyft fram svenskt demokratibistånd och kommunikationsteknologi och bjudit in unga akrivister till konferenser och seminarier om de social mediernas roll i den arabiska våren.” Jag följer upp deras utspel med att fortsätta tycka att det är vackra ord men vad har egentligen hänt med demokratin och yttrandefriheten i Tunisien har den svenska regeringen följt upp alla händelser som under hösten pekar på en negativ trend som snarare går mot en ny diktatur? Svensk media har i alla fall inte tagit upp någon av den senaste tidens allvarliga händelser där den folkvalda provisoriska islamistiska regeringen Ennadha i Tunisien enligt mig och internationell press absolut inte för en demokrati och yttrandefrihets vänlig politik.

Jag har här på min blogg rapporterat om händelserna i byn Sedjenene och universitetet Manouba som salafisterna tog över utan att Ennadha reagerade på deras våldsamheter. Jag har också tagit upp det faktum att ett flertal journalister har blivit dömda för att ha visat bilder eller skrivit texter som inte passar in i Ennadhas bild om den muslimska tron.

De senaste händelserna handlar dels om två män i tjugo års åldern som dömts till 7,5 års fängelse med anledning av att de skrev om atteism på deras facebook sida och dels då tusentals fredligt manifesterande tunisier gick ut på gatorn i måndags på Martyrernas dag, med bilder och namn på de som offrat sina liv i jasmin revolutionen då de närmade sig Avenue Habib Bourguiba (där ett demonstrationsförbud införts) blev de misshandlade av poliserna som använde både batonger och tårgas.

Journalisten för Le Point, Julie Schneider råkade befinna sig i Tunisien och blev utsatt för polisernas misshandel.Så här berättar hon:

Kl 12.30 hade våldsamheterna pågått i över en timme då jag blev vittne till hur Jaouhar Ben Mbarek välklädd äldre gråhårig man (medlem i rörelsen Doustourna som agerar och upplyser om makthavares förehavande) blev arresterad. En tunisisk journalist ingriper i ett försök att hjälpa Ben Mbarek, jag närmar mig scenen men det är tårgas överallt, en kvinna skriker och slåss för att försvara sig mot poliserna. Jag försöker ta foton och poängterar att jag är journalist då flera uniformklädda och civilklädda poliser närmar sig. Jag försöker nå mitt journalist kort i fickan men når inte ner varpå jag blir brutalt slagen i ryggen och trillar ner på gatan. Jag får flera slag och det enda jag tänker är att försöka fokusera på något annat då sparkar och slagen i ryggen och benen fortsätter. Det enda jag tänker på är vart min kamera tog vägen. Poliserna drar upp mig från gatan och drar iväg mig till en polisbil trots att jag fortsätter att upprepa att jag är journalist, men ingen lyssnar. Först då en representant för Ennadha, som jag känner igen från en tidigare intervju, går fram och talar med poliserna blir jag frisläppt. Jag haltar mig fram genom centrums gator med enorma smärtor i hela kroppen och blir vittnen till mängder av våldsamma scener över hela Avenue Habib Bourguiba.

Men var är de svenska journalisterna och svenska representanter för regeringen och uttalar sig om dessa brott mot mänskliga rättigheter som pågår I ett land där demokrati ska byggas upp.

I sammanhanget är det viktigt att veta att den provisoriska regeringen Ennadha I Tunisien faktiskt har tillhört och troligen fortfarande tillhör det Muslismska Brödrarskapet som är en av världens äldsta, största och mest inflytelserika islamistiska rörelser. De är mot sekulärlagstiftning och anser att lagarna i ett samhälle ska härledas ur chariaan. Islam i sig måste utgå ifrån koranen. Som de första muslimerna levde ska bestämma vad som är det riktiga islam och detta islam gäller överallt och alltid. Vilket går helt emot den politik som förs I Turkiet och som Ennadha påstod att de hade som riktlinje före valet.

Internationella pressen har tagit upp alla händelser sedan I höstas som pekar mot att Tunisien går mot en ny diktatur en religiös diktatur men svensk media och den svenska regeringen är totalt osynliga I sammanhanget vilket är mycket sorgligt.

2 ResponsesLeave one →

  1. xenaconsulting

     /  14 april 2012

    Hej Banana och Tack för att hittat till min sida.

    Först av allt vill jag bara säga att jag idag efter att ha bott i Tunisien största delen av mitt vuxna liv är både svensk och tunisisk i mitt hjärta.

    Vad gäller muslimer och muslimsk tro så är mina barn muslimer och alla mina tunisiska vänner är muslimer. Det finns de kvinnor i Tunisien som under Ben Alis tid fick ”slåss” med både samhälle och sina män för att få lov att bära slöja. Jag för min del är för frihet att klä sig eller ha den tro man vill och den muslimska religionen är lika mänsklig och byggd på respekt som alla andra religioner i grunden.

    Vad som händer i Tunisien idag är ganska trist men kanske inte så förvånande med tanke på att befolkningen inte har ”skolats” in i demokratiskt tänkande vare sig hemifrån eller från skolan. Vilket då innebär att nu när man har blivit ”befriad” från ”tystnadsplikten” så blir det lite av anarki. Opinionspartierna har inte hunnit ifatt och har inte organiserat sig, så det finns inget alternativ till existerande Ennadha. Men förutom den politiska och ekonomiska situationen så tycker jag i alla fall att det är en enorm positiv utveckling att folket nu demonstrerar, strejkar, uttalar sin åsikt och framför allt att de flesta journalisterna står på sig och kritiserar.

    Galna skrikande muslimer är en tråkig bild för mig handlar det om människor som vill och har rätten att ha sin åsikt och ta för sig. Det är en kamp om Tunisien idag och den står mellan:
    - religiösa extremister (islamister, salafister etc)
    - muslimer som vill ha ett demokratiskt samhälle som är total skilt från religionen
    - muslimer som vill ha en demokrati men som samtidigt är bundna till sin tro och vill att Tunisien ska via den muslimska tron återgå till viktiga värderingar som respekt etc som de anser försvunnit.
    Som det ser ut och vad jag kan förstå så är de allra flesta för Ennadha så länge som de inte låter extremister trakassera landet som har de under flera månader har tillåtit.

    Visst är det synd att svensk media inte (Vill eller Vågar eller vad det nu beror på)rapporterar mer nyanserat om arabvärlden
    Madeleine

  2. THE Banana

     /  14 april 2012

    Jag har läst flera inlägg nu. Vet inte vad jag ska tycka, faktiskt. Allt är så himla polariserat, det är svart eller vitt, ”salafister” eller sekulära demokrater. Vad som griper mig är den romantiserade tonen gentemot diktaturens historia, och hur den repressionspolitik osm han genomförde hyllas som befriande. Detta är för mig en ytterst stympad och vinklad bild, och precis vad man skulle finna i svensk media om galna skrikande muslimer mot ”de som är lika snälla och omuslimska som oss”. Lyckligtvis finns det andra svenska bloggar som skrivs av människor i Tunisien, bl a http://syster-t.blogspot.se/, som bidrar till en mer balanserad och humaniserande bild.