Xena Consulting

Nyheter från MENA

Medias syn och skildring på den muslimska och arabiska kvinnan. (redigerad 2006)

Mer så här ………………………Än så här men stämmer det?

Äntligen, har jag hittat en artikel i svensk media, närmare bestämt i metro i kolumnen skriven av Nabila Abdul Fattah, som beskriver en annan syn av den så omskrivna muslimska och då ofta arabiska kulturen. Ja, äntligen en beskrivning som jag känner igen. Synen om att långt ifrån alla muslimska kvinnor lever under förtryck. Efter att ha bott i 14 år i Tunisien återkom jag för knappt två år sedan hem till Sverige. Sedan jag kom hem har jag inte gjort annat än förundrat mig över hur media kategoriskt visar en ensidig bild av en hel kultur. En bild av, som Nabila Abdul Fattah så bra beskriver, stackars förtryckta kvinnor som misshandlas av sina fäder och bröder. Naturligtvis och olyckligtvis finns det allt för många kvinnor som lever i den verkligheten, men långt ifrån alla och det är också viktigt att veta. Nabila ställer frågan, varför vill människor endast höra att någon annan är förtryckt? Jag instämmer i den frågan, men undrar dessutom varför media envisas med att endast visa den bilden av en hel kultur?

Det skulle vara bra för svenska folket att få en annan infallsvinkel, på hur människor lever i denna så kritiserade muslimska kulturen. Så jag gjorde slag i saken och förslog en mycket intressant TV dokumentär serie till ett svenskt TV bolag. Tanken var att visa att man inte kan tala om en muslimsk kultur så där i allmänhet, utan att det skiljer sig mellan de olika muslimska länderna hur man lever. Det är dessutom så att inom ett och samma land, lever man olika, en del kvinnor är väldigt självständiga och andra mindre. Jag hade tänkt att den här TV dokumentären skulle göras ur ett kvinnligt fokus där olika inslag från olika länder skulle spegla t ex arabiska kvinnor och religionen, arabiska kvinnor och arbetet, arabiska kvinnor och utbildning, arabiska kvinnor och familjen etc. När jag föreslog den här idén för ett svenskt TV bolag så blev de mycket intresserad och bjöd in mig till diskussion. Frågor ställdes och det hela gick mycket bra, men slutligen avstod de eftersom programmen skulle ha, som de ansåg, givit en alldeles för positiv skildring.

Positiv frågade jag, då har ni missuppfattat budskapet, vad jag vill visa är hur olika arabiska kvinnor faktiskt lever.

Hela episoden gjorde mig illa till mods, eftersom vi alla vet att den ”objektiva” media har en så stor makt i dag, att om man då uttryckligen inte vill visa mer än en sida av verkligheten, medverkar man medvetet till att skapa fördomar och rasism. Så jag undrar nu vem är det som tjänar på att inte beskriva allt? Vi vet ju alla att lösnummer försäljning ger stora inkomster. Hur skulle en rubrik säljas om det t ex stod “ Fler Arabiska kvinnor än män studerar vid universitet”? Tänk om den rubriken faktiskt skulle leda till mycket lösnummer försäljning, men jag antar att det får vi aldrig veta, för vilken tidning skulle våga chansa?

Avslutningsvis skulle jag vilja uppmana var och en till uppmärksamhet på var sanningen finns och att ifrågasätta objektiviteten på mycket av omvärlden och medias framställning. Det finns andra bilder att ta in i vår verklighet som slår hål på fördomar, om vi bara vill finns det mycket som vi kan se. Det handlar bara om att vilja och frågan är då, vill vi?