Xena Consulting

Nyheter från MENA

På söndag väljer tunisierna sin president för 5 år frammåt

(Till vänster på bilden Beji Caid Essebsi och till höger Moncef Marzouki)

I det första presidentvalet för några veckor sedan var Beji Caid Essebsi en tippad storvinnare och ingen trodde att det skulle gå till en andra valomgång.  Anledningen till att man gjorde denna analys var flera dels hade den avsatta islamistista regeringen Ennadhas kandidat Moncef Marzouki inget officiellt stöd från Ennadha dels hade flera undersökningar visat att Moncef Marzouki endast hade stöd från ett fåtal väljare.

Det som hände var att Ennadha inofficiellt stödde Moncef Marzouki och gav sina medlemmar direktiv att rösta på Marzouki.  Samtidigt som det fanns ett flertal andra presidentkandidater,  som låg i linje med Beji Caid Essebsis ideologi och framtoning, fick en hel del röster.  Vilket innebar att Essebsis andel röster minskade.

Resultatet blev att nu står det mellan Moncef Marzouki och Beji Caid Essebsi i den andra röstomgången.

(Bilden visar antalet röster respektive kandidat fick i första omgången)

Ingen av kandidaterna är den perfekta presidenten för en nyfödd demokrati och det vet alla tunisier men en av dem inger större hopp om en demokratisk, ekonomisk och lugn framtid för landet och det är Beji Caid Essebsi.

Trots sina 80 år är han en man som visat för tunisierna att han inte har något egenintresse i att vara president. Dessutom är han kompetent, har erfarenhet från Bourguiba regeringen, omger sig med landets intellektuella och kan således snabbt och effektivt utse högkvalificerade ministrar. Han är balanserad och kan handskas diplomatiskt och tydligt i de flesta situationer, dessutom är han den enda av kandidaterna som visat upp sin politiska intentioner som president.

Det som väger emot honom och då speciellt i utländsk media, är förutom hans ålder att han har ett förflutet i en diktatur under Bourguibas tid samtidigt som många medlemmar i hans parti Nidaa Tounes kommer från den avsatte presidenten Ben Alis tid. Detta menar kritiker och den konkurrerande presidentkandidaten Marzouki skulle innebära att Ben Alis diktatur återvänder. Detta är inget som övervägande tunisier tycks vara oroliga för. Däremot visar det att sig att en majoritet är oroliga för valfusk och för Marzoukis relationer med extremister, avsaknad av diplomati och politiskt kunnande.

Under de tre åren som Marzouki suttit vid makten har han visat att han:

- inte har en tydlig riktning utan ändrar sig då det passar honom bäst som t.ex lovade han att avgå efter ett år då hans mandatperiod var över men likt sina allierade partikamrater Ennadha vägrade han avgå

- har nära och farliga relationer med jihadister, kriminella och LPR (Ligue Protection de la Revolution) en organisation som består av extremister och som varit islamister Ennadhas och Marzouki samarbetspartner. (se bilden nedan och lägg märke till den svart jihadisflaggan till vänster i bilden)

- inte tagit extremisternas handlingar på allvar utan tvärtom låtit dem hållas

- enligt tunisierna själva inte är kapabel att representera landet varken nationellt eller internationell då han kommer med totalt felaktiga, förvrängda och tillskruvade uttalanden.

- inte överhuvudtaget vidtagit åtgärder för den nedåtgående ekonomiska trenden

- har allt för nära relationer med Qatar och Saudi Arabien

- stod bakom beslutet att utvisa den syriska ambassadören utan rimlig anledning

- har orsakat flera diplomatiska incidenter som exempelvis med Palestina

- har slösat enorma pengar från statens resurser under de åren han suttit som president

- skrivit en bok ”Le Livre Noir” den svarta boken där han utan laglig rätt öppnat Ben Alis arkiv och helt subjektivt behandlat den före detta presidenten och dennes regeringssystem. I boken kriminaliserar och namnger han politiker mfl utan att dessa personer stått inför rätta.

- etc.

 

I dagarna har de övriga presidentkandidaterna från första valomgången gått ut i media och visat sitt officiella stöd för Beji Caid Essebsi samtidigt som Ennadha sagt att de INTE stöder Marzouki. Detta skulle då innebära att alla väljare från de övriga kandidaterna skulle röst Essebsi plus en del från Ennadha.

Fåtal är de tunisier som tror att Ennadha nu efter så många tidigare lögner och falsk spel talar sanning utan man väntar sig att de i sina minuten eller inofficiellt fortsätter ge sitt stöd till Marzouki.

För demokratin, för att vända den nedåtgående ekonomiska trenden, för att stävja extremismen som kommit fram efter att Ben Ali avsattes och för att ge ungdomar hopp om en bättre framtid, är det viktigt att alla går ut och röstar och ger sin röst till den enda som är kapabel att ge Tunisien denna framtid, Beji Caid Essebsi.

Bilden visar de kandidater som ställde upp i första presidentvalets första omgång för några veckor sedan