Xena Consulting

Nyheter från MENA

Demokratins fotfolk – en dokumentär om 12 karikatyrtecknare i världen varav 3 från arabvärlden

fantassins

Cannes filmfestival hyllar tolv tecknare från hela världen , däribland tre från arabvärlden (Slim; Algeriet, Bahar Boukari; Palestina samt Willis; Tunisien) Beväpnade med enbart sina egna pennor strider de för yttrandefrihet och demokrati i sina länder.

I den 67: e filmfestivalen i Cannes presenterades dokumentären ”Fantassins de la démocratie” dvs demokratins fotsoldater, som visar hur journalisten Stephanie Valloatto följer tolv tecknare i deras dagliga arbete i att utveckla ett ”tillstånd av demokrati” runt om i världen.

 

Länk till dokumentären http://www.youtube.com/watch?v=t26m8rgrtYg

willisformtunis_graphikislandTunisiskan Nadia Khiari målade endast tavlor innan hon redan under Ben Alis tid började att teckna politiska karikatyrer under smeknamnet ”Willis från Tunis”. Nadia och hennes katt Willis kämpar tillsammans för demokrati och yttrandefrihet i Tunisien. Jag är optimist säger Nadia, jag tror att vi i Tunisien kan nå demokrati. Till en början använde hon den röda färgen endast till den tunisiska flaggan. Under och efter revolutionen har hon dock mer och mer fått använda det röda till att teckna bloddroppar ”det trodde jag aldrig att jag skulle behöva”, säger Nadia i dokumentären.

Filmen, som hade premiär i Cannes i dag, är en mycket positiv film säger regissören Stephanie Vallaotto. Det är mer än en film, det är snarare en kamp , enligt Radu Mihaileanu , som skrev manuset tillsammans med Stephanie. Filmen upplevs som en hyllning till ensamma och modiga konstnärer som tillägnat sina liv i kampen om fria och demokratiska länder.

 

fantassins affiche

« Previous post