Xena Consulting

Nyheter från MENA

Valet i Irak

Valet i Irak den 30 april var det fjärde sedan 2003 där mer än 280 politiska partier och 9 000 kandidater slogs om 328 platser i det Irakiska parlamentet. Ingen av dem lyckades ta fram en politisk plattform eller dagordning för att ta itu med landets viktigaste frågor dvs säkerhet, ekonomiskt välstånd och nationell försoning

Photo credited to GETTY  by the Telegraph

Photo credited to GETTY by the Telegraph

Valkampanjen visade upp flashiga banderoller med djärva slogans som ”Tillsammans bygger vi Irak”.  ”Tillsammans besegrar vi terrorism” är en annan kampanjslogan som kommer från premiärministern Al-Maliki’s Shiite State of Law Coalitionsom som ironiskt nog står bakom Al Qaida fraktionen från den islamiska staten i Irak och Levanten (ISIS) en jihadist grupp.

Även om omröstningen skulle kunna vara avgörande för den bräckliga demokratiska processen i landet kommer inga lösningar på pågående samhällspolitiska kriser att bli påtagliga.  Än mindre kommer valet att ändra den krisdrabbade politiska strukturen i Irak eller bevara lika medborgarskap bland den splittrade befolkningen.

Snarare var detta val mer representativt för de klyftor mellan irakiska sektorer än den demokratiska processen . Sunni väljare har inget annat val än att lita på de kandidater som potentiellt kan tjäna deras sak . Kurderna är inte orolig så länge de har sin självständighet och de flesta shiitiska väljarna riktar sina röster för att återuppbygga  ett centrum för shia muslimska studier ( Najaf Hawza) . Tyvärr, kan drömmen om ett stabilt välmående Irak inte besannas så länge väljarna fortsätter att rösta fram namn som riskerar att stå för mer blodbad istället för att bygga upp landet .

Nedan fördelningen av de 328 platserna enligt valresultatet (källa Shafaaq)
State of Law 67
Muwatin Coalition 48
Al-Hadba 33
Sadrist Movement 32
Iraqi National Accord 25
Kurdistan Democratic Party 20
Patriotic Union of Kurdistan 14
Civil Democratic Alliance 10
Iraqi National Dialogue Front 10
National Reform Trend 10
Islamic Virtue Party 7
Övriga 52
Totalt 328