Xena Consulting

Nyheter från MENA

Konspirationsnyheter om Israel och Qatar är åter på tapeten.

al thani(Bild: Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani – Qatar)

Enligt web tidningen Webdo publicerade Wikileaks nyligen 5 dokument av hur den tidigare premiärministern och utrikesministern i Qatar Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani informerat Israel om Qatars plan att genomföra en destabilisering av Egypten. Strategin ska vara att manipulera egyptiernas känslor och att orsaka kaos mha nyhetskanalen Al Jazeera.

Enligt Erem News (som ingår i mediegruppen twofour54 vilken ägs av regeringen i Abu Dhabi), ska Hamad Bin Jassim träffat en högt uppsatt israelisk tjänsteman i hemlighet för att avslöja Qatars plan angående Egypten.  Enligt källan ska anledningen vara att  Egypten prioriterar den palestinska frågan i den meningen att Kairo inte vill att det palestinska problemet ska lösas för att inte förlora sitt ledarskap i arabvärlden.

Grundaren av Wikileaks , Julian Assange ska vara i besittning av sju dokument om Qatar varav fem redan publicerats , rapporterar Erem News. De två resterande dokumenten ska  innehålla farliga avslöjanden och har varit föremål för en förhandling mellan Wikileaks och Qatar. Enligt källorna ska förhandlingen ha landat i att de återstående sidorna inte kommer att  publiceras i utbyte mot en stor summa pengar.

Dokumenten lär avslöja detaljer om möten mellan israeliska och amerikanska tjänstemän angående Qatars plan att destabilisera Egypten. Detaljer i planen har redan publicerats av Wikileaks och  The Guardian, nr 432 ( juli 2009) och nr 677 ( november 2009) som visar Al Jazeeras centrala roll  i Qatars utrikespolitik.

Frågan är varför ” konspirationen ” mot Egypten kommer upp till ytan just nu och vilka intressen som ligger bakom?  I sammanhanget bör det tydliggöras  att Förenade Arabemiraten nyligen har  återkallat sin ambassadör i Qatar som en konsekvens av ett beslut i Gulfstaternas samarbetsråd. Anledningen ska vara  misslyckandet att övertyga Qatar om behovet av att respektera principerna om en icke – inblandning i deras inre angelägenheter och att inte stödja något som kan hota deras säkerhet och stabilitet.  Vare sig genom en direkt inblandning i säkerheten, ett försök till politiskt inflytande eller genom att stödja fientliga medier

Frågan är också att förstå varför uppgifter från 2009 förmedlas av media nu ? Kyliga diplomatiska förbindelser mellan Qatar och dess Gulf grannar skulle det vara orsaken att vi nu ser en repris av vissa av dessa uppgifter som om de vore en nyhet?