Xena Consulting

Nyheter från MENA

Valet av Tunisiens nya statsministern är ett val av USA och EU

mehdi_facebook

Enligt gårdagens tidning Le Monde kom namnet Mehdi Jomâa (bilden) som kandidat till statsminister posten på tal vid ett möte mellan ambassadörer för USA och EU redan i början av december i Tunis.

I dagens tunisiska sociala medier konstaterar man att ryktet är sant och att Mehdi Jomâa den 51 årige ingenjören för Total som under en tid varit den islamistiska regeringen industriminister tagits fram av västvärlden.

Den nationella dialogen som började den 25 oktober mellan sittande regering Ennadha, fackföreningen UGTT och oppositionen har dragit ut på tiden. Officiellt p.g.a att man inte kunnat enas om namnet på en ny statsminister. Det som idag uppdagas är att den verkliga orsaken snarare varit att den islamistiska regeringen Ennadha velat garantera sig en avgång utan repressalier för de eventuella brott de begått. Brotten består i att deras enda intresse i regeringen varit att ”sko sig” samtidigt som de dragit ner Tunisiens ekonomi och civila säkerhet i botten medvetet eller av okunskap det är svårt att uttala sig om.

Situationen har varit ohållbar för Tunisien och dess invånare men även för västvärlden som således för några veckor sedan vaskade fram en kandidat. USA och EUs taktik har gått ut på att vänta ut den nationella dialogen tills den nått fram till ett dött lopp, för att då lägga fram namnet Jomâa på bordet. Tanken var att genom att ta fram Jomâa som ett sista kort på så vis få sin vilja igenom för att kunna säkerställa att Tunisiens framtid. Den kris som installerat sig i Tunisien har blivit en säkerhetsrisk för såväl arabvärlden som USA och EU i och med att terrorister och extremister givits fritt spelrum under regeringen Ennadhas tid.

mechouiDen 14 december lades således namnet på Tunisiens nya statsminister fram fram officiellt, men redan den 11 december dök namnet upp i den tyska ambassadören Jens Plötners Facebook konto. Ett foto av ambassadören tillsammans med Jomâa visades då de åt lunch (bilden) tillsammans. Kortets titel var ”Mechoui diplomati”. Mechoui är en barbeque med en blandning av olika kött. Ordet används även i dagligt tal för att symbolisera just blandning.

 

Reaktionerna i de sociala medierna på västvärldens inblandning i Tunisiens politiska angelägen-heter har än så länge varken varit det ena eller det andra. Förutom ”Tunisisa Secret” som skojfriskt uppmanade tunisier intresserade av att ta plats i den nya regeringen att anmäla sitt intresse till den amerikanska ambassaden.

Däremot enligt en nygjord undersökning visar det sig att 39% av befolkningen är positivt inställda till Mehdi Jomâa som statsminister. Hoppet grundar sig i att man tror att han ska kunna återinföra trygghet, förbättra ekonomin och genomföra ett val enligt utländsk standard.