Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den provisoriska presidenten Marzouki har givit ut en bok!

livre noir

(Bild: Tunisiens president Marzouki vid utgivningen av boken Le Livre Noir – Den svarta boken)

LE LIVRE NOIR – DEN SVARTA BOKEN är den mycket kritiserade boken som president Marzouki har givit ut. Den är baserad på dokument från president palatset som är hemlig stämplade och som han vid sitt tillträde skrev under på att inte röra. Trots det har han inte bara gått igenom arkiven utan även skrivit en bok där han namnger bl.a journalister som enligt honom gått ärende till den avsatta presidenten Ben Ali.

Marzouki har fått mycket kritik för boken som enligt många innehåller falsk information och som dessutom är totalt olaglig. Ett flertal kritiker enligt deras egna uttalanden kommer att anmäla boken och presidenten riskerar nu att dras inför domstol.

En av de journalister som Marzouki utpekar som korrumperad under Ben Alis tid är Ridha Kefi. Ridha är en av Tunisiens mest kända och duktiga journalister som bl.a arbetat på Jeune Afrique, en franskspråkig ekonomisk och politisk tidning utgiven i Paris. Tidningen är en referens bland diplomater och affärsmän som arbetar i franskspråkiga Afrika. Själv arbetade jag under en period tillsammans med Ridha Kefi på Jeune Afrique och vet med bestämdhet att de uppgifter som förekommer i Marzoukis bok är helt fel.

Den tunisiska domstolen har förbjudit utgivningen av boken frågan är huruvida det juridiska systemet kan stoppa boken ? Boken innehåller en mängd information om hur Ben Ali byggde upp det tunisiska politiska, ekonomiska och militära systemet och de brott som har begåtts under hans styre. Information och arkiv av denna kaliber bör självklart inte komma allmänheten tillhanda förrän den gåtts igenom av domstol, trots det har president Marzouki inte endast delgivit allmänheten viktig och hemligstämplad information utan även förvrängt information.