Xena Consulting

Nyheter från MENA

Demonstrationen ”den symboliska kyssen” genomfördes i lördags i Marocko

a kiss in morocco

Ytterligare ett bevis för de inre skillnader som finns i arabvärlden och som blivit så påtagliga efter revolutionen, syntes i lördags i Marocko då man protesterade mot ett åtal mot ett tonårspar.

Ett tiotal par samlades i lördags den 12 oktober i Rabat i Marocko för genomföra en ”symbolisk kyss” som stöd för det tonårspar som står inför rätta, efter att ha lagt upp ett foto på Facebook där de kysser varandra. .

Den ”symboliska kyssen” skedde framför regeringskansliet där flera marockanska och internationella medier också samlades.

Tonårsparet som lagt in sitt foto på Facebook är i 15 års åldern arresterades den 4e oktober och hölls under tre dagar instängda i Nador, ett centrum för kriminella minderåriga.

Händelsen spred sig snabbt via sociala medier och Nador kunde inte annat än släppa tonårsparet samtidigt som de ändå kommer att ställas inför rätta. .

Ibtissam Lachgar är den person som står bakom demonstrationen ”en symbolisk kyss”. Han säger att budskapet om att kyssas offentligt för att försvara rätten till kärlek och friheten att kyssas fritt, spreds som en eld via sociala medier och blev snabbt en succé.

Motmdemonstrationer -

Samtidigt anordnades protester mot den ”symboliska kyssen” , som var betydligt mindre fredliga och snabbt uppstad våldsamheter. Stolar från närbelägna cafén slängdes på de som medverkade i ”kyss protesten” samtidigt som de skrek ut att vi bor i ett muslimskt land där det är förbjudet att kyssas offentligt och att det är ateister som agerar mot islam.

Demonstrationen fick senare under dagen en fredlig upplösning. Åtalet mot det kyssande tonårsparet skulle startats i fredags men blev uppskjutet till den 22 november.