Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ny studie visar att nästan hälften av rebellstyrkorna i Syrien är Al-Qaida relaterade islamist extremister

us saudi

I en intervjun av Fabrice Balanche (Mellan Östern forskare) på France 24 refererar han till en studie genomförd av den brittiska Institutet IHS Janes Defence så utgör Jihadister och islamistisk extremistiska grupper nästan hälften av rebellstyrkorna som kämpar mot den syriska regimen. Studien släpptes i  måndags av Daily Telegraph men kommer inte att offentliggöras förrän senare i veckan. I denna rapport uppskattas det finnas cirka 100.000 rebeller engagerade i kampen mot regimen av president Bashar al-Assad.

Rebellerna är indelade i nästan 1.000 och man uppskattar att ca 10.000 av dem är jihadister med anknytning till al-Qaida och 30.000 till 35.000 är medlemmar i extremistiska islamistiska grupper.

Charles Lister som är författaren av studien menar att ”upproret nu domineras av grupper som har en islamistisk synvinkel på konflikten” han tillägger att ”det går inte att bevisa att det är sekulära grupper som leder oppositionen”.

”Om västvärlden fortsätter att inte intressera sig för att få Assad avsatt kommer moderata islamister förmodligen byta till den extremistiska sidan” varnar Lister. Studie är baserad på intervjuer med rebeller och underrättelseinformation.

Samtidigt hävdar Los Angeles Times att CIA beväpnar och tränar syriska rebeller i Jordanien och Turkiet sedan flera månader tillbaks. http://news.tunistribune.com/?q=node/2760

I Listers studie framgår även att Qatar och Saudiarabien är medfinansiärer av vapen och träning till syriska rebeller. Något som mer eller mindre bekräftas då Pentagon publicerade att kostnaderna för en eventuell attack skulle uppgå till omkring 200 miljoner dollar och USA: s utrikesminister John Kerry sa att vissa arabländer hade lovat att täcka dessa kostnader, utan att han specificerade vilka dessa länder skulle vara.

”Vi har stor respekt för de arabländer som erbjudit oss att täcka våra kostnader och vi accepterar deras erbjudande ”sade John Kerry. http://actuune.com/les-frappes-americaines-en-syrie-seront-financees-par-des-pays-arabes/

Alqaeda in syria afghanista

Om ni följer denna länk kan ni se på kartan vilka länder som är för respektive emot en attack av Syrien. http://www.20minutes.fr/monde/1216941-20130902-syrie-pays-soutiennent-ou-pas-intervention-militaire