Xena Consulting

Nyheter från MENA

Flera hundratusen tunisier mobiliserar sig och demonstrerar för att få bort Ennadha från makten

foules-bardo

Mordet på den politiska oppositionsledaren Brahmi var droppen som fick tunisierna att gå man ur huse för att demonstrera mot treparti regeringen ”trojkan”med islamistpartiet Ennadha i spetsen. Mötesplatsen var och är Bardo där flera hundra tusen avslutade fastan med att demonstrera under de sista dagarna i rahmadan. Det var spontana och fredliga demonstrationer där tunisier som fått nog av terroristhot, dålig ekonomi och avsaknad av personlig säkerhet uttryckte sin vilja att få bort Ennadha och de två andra partierna från makten.

Som motpol organiserade Ennadha själva en demonstration för dem som vill ha kvar dem vid makten. Skillnaderna i manifestationerna var stora med början i motivationen, de som demonstrerade för Ennadhas legitimitet var inbjudna via sms från Ennadha själva, fick en gratis resa med buss in till Tunis samt 20 dinarer dvs ca 80 per person för att medverka. Ungefär 30 000 tunisierna intog Bardo vilket bör jämföras med de 500 000 som Ennadha själva planerat och informerat pressen om, dessa 30 000 genomförde sin demonstration och försvann från platsen.

Däremot har demonstrationer för att få bort Ennadha från makten fortsatt. Den 6 augusti organiserade den stora fackföreningen UGTT en stor strejk som lamslog hela Tunisien. Dessutom samlades flera hundra tusen demonstranter i Bardo. Viljan bland tunisierna dämpades inte därefter utan man har fortsatt att samlas. Under Aid fitr dvs festen som markerar avslutningen på rahmadan den 8 augusti samlades närmare 400 000 personer i Bardo och sjöng nationalsången och firade Aid tillsammans.

I dag den andra dagen i Aid gick det ut tweets om att fortsätta samlas i stor skala eftersom Ennadha nu har skickat polisen att försöka få slut på demonstrationerna.

bardo-place