Xena Consulting

Nyheter från MENA

Vem ligger bakom attacken på Charlie Hebdo ?

Först ett viktigt påpekande, detta var ett fruktansvärt och meningslöst våld mitt i centrala Paris har skakat om hela världen. Muslimer runt om i världen fördömer attacken. I Tunisien går folk ut på gatorna och protesterar mot våldet som man inte anser har med islam att göra. Samtidigt sörjer man Wolinski, en av tecknarna på Charlie Hebdo som var född och uppvuxen i Tunisien. På sociala medier cirkulerar bland annat nedan alster från tidigare utgåvor av Charlie Hebdo som protest och för att poängtera att man är emot våld i religionens namn och för yttrandefrihet.

(Text på bilden till vänster: Mohammed översvämmas av extremister och i pratbubblan: det är svårt att vara älskad av idioter)                             (Text på bilden till vänster: Allah är tillräckligt stor för att försvara Mohammed utan din hjälp…..har du förstått?).

Det är alltså viktigt att i nuläget att en gång för alla lära oss skillnaden mellan vad som är religion, vilket bilden här nedan symboliserar . Den kommer också från en muslimsk källa på sociala medier.

(Texten under vapnet: ”Detta är inte religion”. Text i stora bokstäver: ”Lär er att förstå skillnaden”.

Frågan är vem som står bakom attentatet. Det enklaste och mest uppenbara svaret är muslimska extremister eftersom de bl.a hörs skrika ”allah akbar” och ”vi har hämnats profeten Mohammed” se filmen

En beväpnat man går bredvid bilen den andre går ur bilen för att skjuta den redan skadade polisen i huvudet, varpå de bägge går tillbaks till bilen, plockar in en sko och kör i väg.

Enligt medier har polisen hittat ett id-kort på en av attentatsmännen som kunnat härledas till bröderna Said och Cherif Khouachi. De är sedan tidigare kända som av polisen som jihadister. En av bröderna har överlämnat sig till polisen.

Kan detta vara möjligt? Att man så detaljerat planerar en attack.

Från att:                                                                                                                                                                                                                                                     -pricka in dagen då alla Hebdo Charlie anställda samlats för ett möte i lokalerna, vilket är ovanligt eftersom de oftast arbetar hemifrån av säkerhetsskäl                                                                                                                                                                                                                                         -männen som används är högst professionella och vana vid att handskas med vapen

Till att:                                                                                                                                                                                                                                                     -glömmer ett id-kort i bilen?

Man utger sig för att hämnas profeten Mohammed och ändå bryr man sig om polisen, kännetecknar detta muslimska extremisters sätt att gå tillväga?

Enligt Thierry Meyssan på det internationella nätverket Voltaire (Voltairnet ), skulle muslimska jihadister agerat helt annorlunda. För det första skulle de ej intresserat sig för att mörda en redan skadad polis som inget har med karikatyrerna att göra. För det andra skulle de slutfört det uppdrag som de kom för och som står dem varmt om hjärtat nämligen förstöra alla Hebdo Charlies arkiv för att eliminera Mohammed karikatyrerna.

Min första reaktion då jag hörde om attentatet i går var just att Charlie Hebdo var just ” vad konstigt de brukar ju använda självmordsbombare”.

Finns det någon logik i att anklaga IS dvs Daesch att stå bakom attentatet ?

Daesh är en organisation som har till uppgift att inta oljerika områden i Syrien och Irak, där de för närvarande befinner sig. Som namnet i sig indikerar Islamiska Staten är deras första mål att bygga upp en väl fungerande stat med deras lagar och regler baserade på sharialagarna som rättesnöre för befolkningen.

De rekryterar framförallt sina jihadist soldater från västvärlden av flera orsaker bl.a för att de inte har tillräckligt kunskap i arabiska för att ifrågasätta Daesh tolkning av koranen och dels för att de har västerländska pass. Passen och då alltså möjligheten att röra sig fritt i t ex Europa skulle då innebära att man i förlängningen kan genomföra attacker här. Det finns en annan organisation som heter Khorasan med bas i Syrien och som står i nära relation till Al-Qaida. De rekryterar just dessa europeiska jihadister från Daesh för att genomföra dåd i EU och USA. Att Khorasan står bakom gårdagens attentat skulle kunna vara logiskt.

Al – Quaida i sin tur har sedan attacken i New York den 11 september och förlusten av deras ledare Bin Laden omstrukturerat sig och är numera en decentraliserad organisation. I deras nätverk ingår jihadist grupper som Al-Shabab Somalien, Ansar al-sharia Tunisien/Libyen, Al-Nusra Syrien. De har sedan några år blivit fler och starkare än tidigare och de skulle ha kunnat genomföra dådet, vilket skulle vara mer logiskt än att Daesh står bakom.

Kännetecknar detta dåd Daesh, Khorasan eller Al-Qaidas sätt att attackera ? Nej, inte särskilt mycket. Att använda sig av självmordsbombare har flera fördelar dels skulle arkiven förstörts och dels skulle det inte efterlämnat sig vederbörande åkte fast och under press avslöjade för mycket om jihadist organisationen. Om vi leker med tanken att man nu ändrat tillvägagångssätt för att det av någon anledning inte skulle vara möjligt att genomföra med självmordsbombare. Om man du valde att använda sig av proffessionella skulle dessa då lämnat kvar ett id-kort i bilen, knappast ! Sedan är det en sak till som stör när man tittar på videon de är helt lugna, går fram till polisen, skjuter denne och går lugnt tillbaks till bilen och plockar upp en sko som de lugnt slänefter dem eftersom alla bevis som de själva medverkat i att tillverka verkar leder tankarna mot muslimska extremister och dessutom namngivna extremister.

Om inte jihadister står bakom vem står i så fall bakom ?

På den frågan finns flera svar. För att hitta svaren måste man fråga sig vem tjänar på att genomföra dåden och vad är syftet ?

Det är här som det blir obehagligt. Enligt Thierry Meyssan skulle det vara neokonservativa som vill skapa ett inbördeskrig i Frankrike mellan muslimer och icke muslimer.

Vem skulle vinna på detta ? Den frågan är komplex men om vi tittar på vad som hänt de senaste åren i Mellan Östern och vilka som är inblandade så verkar allt ganska förvirrande. Men det finns 2 saker i Mellan Östern som står högt upp på världens agenda 1) tillgång till olja 2) Palestina frågan. Tillgången till oljan är orsaken bakom situationen i Syrien, Irak och Libyen. Det logiska och väl kända strids metoder är att få omvärlden och de inblandade att titta åt ett annat håll för att genomföra de strategier man har för att uppnå sina mål.

Så visst är det bra att hatet mellan muslimer och icke muslimer ökar med organisationer som Front National i Frankrike och SD i Sverige som tar allt större plats i EU.

Vad ett dylikt attentat lyckas med förutom att skapa än mer rasism och dela upp oss i muslimer och icke muslimer är att dela upp muslimerna själva. Något vi sett sedan länge hända i arabvärlden.

Att använda dylika strategier går tillbaks i historien då Palestina blev av med en del av sitt land till Israel och flera hundratusentals palestinier blev hemlösa och då araberna samlade ihop sig för att hämnas. USA tillsammans med EU lyckades manövrera bort utspelet. Men skapade en uppdämda ilska mot västvärlden. Tänk vilken maktfaktor en enad arabvärld en arabvärld som skulle vara i kampen om oljan och Palestina frågan.

En enad arabvärld skulle förhindrat Israel ett utarma och terrorisera ett helt folk. En enad arabvärld skulle styra villkoren för oljan. I en enad arabvärld skulle muslimer inte behöva fly sina länder och utsättas för rasism och segregering i vår värld. En enad arabvärld är ett hot!

Tänk om Margot Wallströms uttalande och accepterande av Hammas är en stor fara för stormakterna och deras behov av oljan i Mellan Östern. Tänk om den svenska ideologin sprider sig, vilken den faktiskt gjort. Vad skulle det innebära ? Ett annat synsätt och en större acceptans och förståelse för muslimer. Visst skulle det innebära problem för de som är beroende av att kunna agera i skuggan av vårt hat mot muslimer och muslimernas inbördes strider, eller hur?

Det finns även andra möjligheter men det som är viktigast av allt är att inte utpeka en grupp som ansvariga för attentatet innan man med säkerhet vet.