Xena Consulting

Nyheter från MENA

ISLAMISTERNA VINNER VALET I TUNISIEN FÖR DE FUSKAR, SÄGER DE FLESTA TUNISIERNA

2014 elections_tunisie-600x600Om man jämför dagens situation med hur det såg ut inför förra valet då det islamistiska partiet vann med 37% av rösterna så är situationen helt annorlunda idag

Enligt de senaste månadernas opinionsundersökningar ligger Ennadha på en variation mellan 14 och 21 % . Vilket innebär att de har förlorat många väljare sedan förra valet. Orsakerna till denna markanta nedgång är flera:

  1. Vid förra valtilfället i oktober 2011 trodde tunisierna på de vallöften som de lade fram.

  2. Efter att de vunnit valet och suttit vid makten några månader visade det sig att vallöftena inte hölls och att deras egentliga avsikt var att införa sharia lagar i landet.

  3. Samtidigt som Ennadha satt vid makten minskade säkerheten för gemene man pga den terrorism som helt plötsligt började blomstra. Samtidigt sköt priserna i höjden utan att lönerna följde med. Den ekonomiska situationen till följd av de 2 åren som de regerade är idag nerkörd i botten.

  4. Efter att Tunisien regerats i årtionden av diktatorer fanns det ingen riktig opposition vid 2011 års val. Då slogs ett hundratal partier om väljarnas gunst och trots att Ennadha inte fick mer än 37 % av rösterna var majoriteten 63% utspridda mellan ungefär 104 partier. Dessutom var alla oppositionsledare endast inriktade på makt och samarbete var inte aktuellt. Idag har många av partierna samlats under ett mittenparti som heter Nidaa Tounes vars ledare var under en period aktiv under den första diktatorn Bourguibas regering. Många tunisier anser att det fortfarande inte finns något alternativ till islamisterna. Vilket har gjort att väljarnas strategi går ut på att välja Nidaa Tounes endast för att få bort islamisterna Ennadha med hopp om att fler oppositionspartier kan organisera sig och få fram program till nästa val 2019 .

Dagens opinionsmätningar visar att Nidaa Tounes får ca 40% av rösterna, samtidigt den största majoriteten faktiskt inte vet vad de ska rösta på. I sociala medier går diskussionerna heta och alla är oroade inför valet och det valfusk som man tror förekommer i stor skala från Ennadhas sida.

Rädslan bland tunisierna för att Ennadha ska vinna valet beror således inte på att man tror att de kommer att få flest röster man oroar sig för det valfusk som medierna de senaste månaderna påvisat.

Valfuskmetoderna är många men nedan har jag tagit fram några metoder som framkommit:

  1. Under sina 2 år vid makten placerade Ennadha bevisligen ut hundratals adepter runt om i landet på strategiska poster, där de har möjlighet att påverka valutgången. Dessa personer har inte blivit omplacerade även efter det att den teknokratiska regeringen tog över för ca ett år sedan.

  2. ISIE som är tunisiens valorganisationen verkar också vara i händerna på Ennadha. Bland annat har oppositionspartiet Nidaa Tounes har under flera månader slagit larm om att ISIE är infiltrerat av Ennahdha. Den senaste rapporten som visar på att något inte står rätt till är att ISIE har avvisat neutrala transportbilar från EU och istället valt att deras egna distriktsansvariga ska köra rösturnorna i egna bilar till rösträkningslokalerna.                                 logo-isie

  3. Generalsekreteraren för Nidaa Tounes, Taieb Baccouche, sade på tisdagen den 21 oktober, att hans parti har information och bevis på att flera Ennadha medlemmar finns med som ansvariga för de regionala valorganen (Iries). Dessutom har de enligt Baccouche bevis för att vallokaler i och utanför landet, styrs av det islamistiska partiet Ennahdha.

  4. Baccouche noterade även att den IT-plattform som kommer att användas för att samla in rösterna inte är ofelbar och att den är enkel att hacka.”Vilket skulle undergräva integriteten och insynen i valet.” säger Baccouche. Denna IT plattform har även kritiserats av opartiska ingenjörer som lagt märke till att ISIE i ett första skede gått ut med en offentlig anbudsförfrågan, som de i ett senare skede valt att dra tillbaks. De har istället valt att låta inhemska medlemmar i ISIE, själva skulle genomföra önskade ”förbättringar”. Orsaken enligt ISIE själva är att de upptäckt att de hade kompetensen i organisationen.

  5. Flera personer som skrivit in sig för att kunna delta i valet har uppmärksammat att deras namn inte skrivits in i vallistorna utan på lösa lappar. Då detta påpekats har personalen negligerat kommentarerna och först vid påtryckning har respektive persons namn skrivits in i listorna samt att de fått ett kvitto på inskrivningen.

  6. Ordförande, Moez Bouraoui för ATIDE (den tuniska föreningen för demokratiska val) har konfirmerat att anklagelserna mot ISIE stämmer och att det finns bevis för att de inte är transparenta. ”Vi har fått många klagomål från tunisiska medborgare och då i synnerhet i utlandet” säger Bouraoui. Moez Bouraoui säger att han har tagit fram bevis på att medlemmar och ansvariga för vallokalerna i Kanada och Italien, tillhör politiska partier. Bevisen har ‘Bouraoui skickat till ISIE som inte svarat, vilket i sig är ett bevis för att det inte går rätt till inom ISIE.

  7. Idag florerar följande orosmoment i sociala medier där Raouf el May medlem i Nidaa Tounes skriver att han förbjöds rösta i Dubai. Orsaken enligt IRIE ”han är inte inskriven på vallistan”…! Slutligen och efter mycket diskussioner fick han lägga sin röst. I Oman var det inte mindre än 8 personer som förbjöds rösta även fast de hade sina inskrivningskvitton med sig.

Slutligen vill jag tillägga att det finns ytterligare ett problem som innebär att islamisterna kan vinna och det är att allt för många anser inte att det är någon mening med att rösta, ”för inget kommer ändå att ändras i Tunisien” .