Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den nya Mellan Östern kartan ?

Med Krigen i Syrien och Irak har den sunni-shiitiska konflikten utökats. Med detta som utgångspunkt samt alla etniska minoriteter som bor i området har  ”The New York Times” skapat en ny karta över möjliga framtida gränser mot 14 nya länder i området där det endast finns fem i dag (se kartan ovan).

De gränser som herrarna Sykes-Picot drog mellan länderna i Mellan Östern efter första världskriget verkar inte längre fungera. I det hemliga avtalet om Mellan Österns gränser, som undertecknades 16 maj 1916 mellan Frankrike,  representerades av François Georges-Picot och av den brittiske Sir Mark Sykes,  föreskrivs en uppdelning av Mellanöstern som är aktuell idag.

Dagens syriska konflikt har visat att begreppet medborgarskap i de nya staterna inte har företräde framför etnisk- eller religiös samhälls- lojalitet. Både Syrien och Irak är uppdelad i flera områden som sträcker sig över etniska eller religiösa områden, tillhörande kurder, sunniter, shiiter, alawiter, etc.

Ett förslag över en ny karta i Mellan Östern har presenterats av ”The New York Times” (se ovan). Förslaget är betydligt mer omfattande än de länder som ritades in av Sykes-Picot. ”The New York Times” tror att Saudiarabien inte på obestämd tid kan fortsätta kväva olika stammar och religiösa minoriteter i området utan de tror att regionen kommer att delas in i fem områden.