Sedan revolutionens början har den tunisiska gränsen mot Libyen varit dåligt bevakad och vad man vet idag är att mängder av vapen har tagit sin in på det tunisiska territoriet den vägen. Samtidigt har tidigare straffade terrorister har befriats från fängelser och internationella terrorister tagit sin in i Tunisien, där man ostört kunnat bygga upp ett ”terroristcenter” i Mont Chaambi nära den algeriska gränsen.
Islamisterna Ennadha, som tidigare under en period av 2 år suttit vid makten, har stängt ögonen för detta fenomen och trots vetskapen om situationen låtit dem hållas. Vilket medfört att man idag tror att det finns mer än 5000 terrorister i bergen kring Mont Chaambi.
Varför har Ennadha och den nya sk teknokratiska regeringen låtit terroristerna hållas utan att reagera ?
Man kan inte exakt veta varför, men vad man vet, är att islamister samarbetar med terrorister. Vi vet också hur islamisterna i Egypten ”Muslimska Brödraskapet” blev avsatta med hjälp av militären. Vad vi också vet är att ett troligt uttalandet av tidigare islamistiska regeringen Ennadhas justicie ministern florerar på facebook, där han ska ha sagt, att om Tunisien har 50 000 poliser så har Ennadha 100 000 terrorister.
Naturligtvis kan detta uttalande ifrågasättas men tanken finns ändå där. Kan det vara så att Ennadha stänger ögonen för terrorismen pga rädsla för att Egyptens scenario skulle kunna repeteras i Tunsien ?
Förutom denna tanke finns det även en mängd internationella aspekter som idag innebär att terrorismen är ett vapen som kan användas av många länder i många avseenden. Det är en komplex situation som inte ger oss några direkta svar.
Varför bygger terroristerna sina träningsläger och samlingsplatser nära Algeriet ?
- För det första bergen kring Mont Chaambi är svåra att övervaka av armén och poliser.
- För det andra invånarna i området är ekonomiskt utsatta och man vet att de lätt kan köpas för att samarbeta med terroristerna.
- För det tredje tror man att ett mål för terrorismen är att destabilisera Algeriet.
Med detta som utgångspunkt är Algeriet idag mycket oroliga inför situationen och trots att de har en extremt stark armé som dag och natt bevakar gränsen mot Tunisien, så är man rädd. Därför har Algeriet och Tunisien suttit i ett möte efter den senaste terrorist attacken i Mont Chaambi. Algeriet uppmanar Tunisien att finna en lösning på terrorismen i landet och göra det som nödvändigt för att få bukt på problemet. Indirekt har även Algeriet låtit förstå att, om inte så görs, måste deras egen armé lösa situationen på det tunisiska territoriet.
Detta mötet har resulterat i att den teknokratiske statsministern Mehdi Jomaâ har givit order om att :
- stänga alla moskéer där imamer uppmuntrar hat, mord och terrorist aktioner
- stänga radio- och tv-kanaler som uppmuntrar terrorism och som medverkar i att rekrytera framtida terrorister
- vidta åtgärder mot de internet sidor som skapas på sociala nätverk där innehållet är provocerande och uppmanar till våld och terrorism.
Samtidigt uppmanar han tunisierna att mobilisera sig emot terrorismen utan att för den saken skull uppmana invånarna till att rösta emot de som står på terrorismens sida.
Efter dessa uttalanden och åtgärder har mängder av tunisier äntligen begivit sig till inskrivningslokaler för att skriva in sig, med avsikt att kunna rösta i valet till hösten.
Sedan valinskrivningslokalerna öppnades för några veckor sedan har inskrivningen varit rekordlåg där knappt ett par hundra tusen skrivit in sig. Se följande blogginlägg: http://xenaconsulting.bloggproffs.se/2014/07/18/islamisterna-ennadha-vinner-valet-i-host/ och http://http://xenaconsulting.bloggproffs.se/2014/06/24/valregistreringen-har-borjat-i-tunisien-men-ar-landet-redo-for-att-ga-till-val-under-ar-2014/
Dagen efter mängder av tunisier begav sig till inskrivningslokalerna men vi vet inte ännu hur många.
I dagens upplaga av den algeriska tidningen ”Al-Khaba” kunde man läsa att 6 000 tunisiska soldater och 8 000 algeriska soldater kommer att genomföra gemensamma operationer mot terrorister vid den algeriska gränsen.
På frågan om kriget mot terrorismen äntligen har börjat så ser det i alla fall ut som om man börjat vidta en hel del åtgärder. Fenomenet terrorism har nått en sådan nivå som innebär att man måste ta beslut antingen låter man det fortsätta med konsekvenser som alla förstår eller så beslutar man går att gå till motattack.
Nästa fråga som man bör ställa sig är hur långt är den teknokratiska regeringen redo att gå för att få bukt på terrorismen och vilka krafter står bakom ? Svaret på den frågan vet vi inte.
En annan fråga utan svar är: Har tunisierna själva äntligen har vaknat ur sin dvala och misstro på att det kan göra någon skillnad om de går till val?