Parlaments-och presidentvalet i Tunisien är planerat till slutet av 2014 men redan i måndags början registreringen införde närstående valen. De exakta datumen för de bägge valen är inte ännu klart.
För att underlätta registreringen för väljarna infördes i lördags ett callcenter som ska svara på tunisiernas frågor om hur man kan registrera sig. Alternativen för registrering är bl.a via internet, sms eller en behörig myndigheter.
Man uppskattar att det finns c.a 7 miljoner valberättigade i Tunisen varav endast 4,1 miljoner registrerade sig inför förra valet 2011. För att maximera antalet väljare planerar valmyndigheten Isie att installera registreringscentra och information i alla städer runt om i Tunisien.
I princip bör alltså tunisierna i slutet av året ha fått sina första permanenta institutioner sedan revolutionen i 2011
Frågan är om Tunisien är redo för att gå till val ? Vissa parter hävdar att den planerade tidsplanen är för snäv för att säkerställa öppna och korrekta val. Andra betonar att det har införts i den nya konstitutionen att val ska hållas under år 2014 något som lämnar litet handlingsutrymme.
Bild: Ennadhas ledare Rached Ghannouchi
Problematiken är att det enda parti som både har pengar, partiprogram och är organiserade är islamisterna eftersom de under årtionden fungerat som parti i exil i utlandet och kunnat organisera sig. De har dessutom efter att ha suttit vid makten fått klart för sig sina svagheter som de efter de avsattes från sitt regeringsuppdrag haft tid att förändra. Förutom att opinionen varken har pengar, partiprogram eller är organiserade så är det dessutom ett problem att de under diktatorn Ben Alis tid var total krossade vilket inneburit att inga starka personligheter finns bland oppositionspartierna. Tunisien behöver en stark och tydlig ledare efter revolutionen och efter år av diktatur någon som kan vinna väljarnas förtroende. Förutom problemet med svaga ledare har oppositionen svårt att klara av att samarbeta såväl vad gäller inom partiet som mellan partierna. Samarbetsfrågan kan bli avgörande eftersom inget parti kan vinna valet utan koalition.
Bild: Nidaa Tounes och Beji Caid Essebsi
Nidaa Tounes är det enda partiet som har en stark ledare,Beji Caid Essebsi, som lyckats samla flera av de över 100 partierna som presenterade sig inför förra valet. Trots att de är en stark utmanare till islamisterna har de fortfarande inget tydligt partiprogram och de tunisiska väljarna känner sig inte säkra på vad de står för. En annan utmaning för Nidaa Tounes är att deras förvisso karismatiska och omtyckta ledare Beji Caid Essebsi är över 80 år gammal. Risken är att väljarna endast väljer Nidaa Tounes om ett alternativ för att slippa islamisterna.
Nyligen startade ett parti som endast består av kvinnor, att jämföra med det svenska FI feministisk initiativ). Detta tunisiska kvinnoparti hyllades av pressen för sitt initiativ. Samtidigt spåtalades det att det var tack vare både kvinnor och ungdomar som revolutionen kunnat genomföras och som Tunisien klarat sig undan Ennadhas försiktigt framtonade och synliggjorda planer på en religiös diktatur.
En annan fråga som är intressant att synliggöra är att ledaren Rached Ghannouchi för det islamistiska partiet Ennadha, har i förra veckan blivit inkallad till Storbritannien i förhör angående Ennadhas samröre med det Muslimska Brödrarskapet. Det Muslimska Brödrarskapet har klassats som en terroriströrelse av bl.a Cannada. Ennadha är en direkt gren av det Muslimska Brödrarskapet. Under Ennadhas mandatperiod i Tunisien framkom det tydligt att de både hade direkt samarbete med det Egyptiska islamistiska partiet det Muslimska Brödrarskapet och att de hade ett direkt samarbete med vissa terroristgrupper som Ansar Al-Charia i Tunisien och Libyen.
Frågan är nu om tunisierna kommer att uppmärksamma detta och försöka utesluta Ennadha frånatt ställa upp i valet eller föredrar man att försöka via demokratiska val visa att tunisierna i allmänhet inte är intresserade av ett islamistiskt statsskick.
Det är vanskligt att redan gå till val under 2014 det är nog alla överens om förutom islamisterna Ennadha som defintivt gynnas av att valet hålls innan årets slut, eftersom ju längre tiden går desto mer hinner oppositionen organisera sig.