Xena Consulting

Nyheter från MENA

Obama administrationens inblandning i den ”Arabiska Våren!

Den 15 juni 2014 publicerade nättidningen Résau International (en site för reflektion och information) en artikel skriven av Sonja Baker där det framkommer bevis på att den arabiska revolutionen var frammanipulerad av USA. Nedan har jag gjort en översättning.

poliser och den arabiska våren

Ett dokument som släpptes av en amerikansk tankesmedja visar att den ”arabiska våren”  långt ifrån var en spontan rörelse genomförd av ivriga medborgare som kämpade för en politisk förändring, utan snarare iscensatt av den amerikanska administrationen.

Organisationen Middle East Briefing (MEB) bekräftade Vita Husets inblandning i den Arabiska våren med hjälp av en officiell rapport från det amerikanska utrikesdepartementet. Dokumentet är daterat den 22 oktober, 2010 med titeln ”Middle East Partnership Initiative (MEPI). Dokumentet är delvis konfidentiellt och MEB har endast kunnat få tillgång till det genom organisationen Freedom of Information Act. Det är ingen nyhet att USA vid flera tillfällen tidigare satt ihop strategier för att besegra regimer i olika länder. De använder sig av ”det civila samhället” och sk Non Govermental Organisationer (NGO), för att få insikt, kontroll och bakgrund.

Den amerikanska strategin går ut på att manipulera dessa icke-statliga organisationer (NGOs) så att de faller in i en direkt linje med den amerikanska utrikespolitiken, dess mål och den inre säkerhetspolitiken, noterar MEB. ”Middle East Partnership Initiative” (MEPI) är ett regionalt program som stärker medborgarna och deras rättigheter i Mellanöstern och Nordafrika med målet att utveckla pluralistiska, delaktiga och välmående samhällen. MEPI har sedan starten 2002 utvecklats till att bli ett flexibelt verktyg i regionen. Deras stöd är direkt integrerad i den amerikanska regeringens diplomati, vilken har som mål att stödja det civila samhället.  Detta går att utläsa i rapporten skriven av det amerikanska utrikesdepartementet.

mepiI avsnittet ”Hur MEPI fungerar,”  är det tydligt förklarat att det viktigaste målet för organisationen är att ”bygga nätverk av reformatorer som kommer att dela sina kunskaper och hjälpa varandra i avsikt att katalysera förändring i regionen.” Omstörtande verksamheter finansieras således av USA: s ambassader.

Obama-administrationen snålar inte på medel för att uppnå direkt inblandning i andra länders inre angelägenheter. I rapporten framkommer att lokala bidrag och direkta stöd till grupper av ursprungsbefolkningen består idag av mer än hälften av MEPIs projekt. Speciella USA agenter på ambassaderna är särskilt utvalda för att hantera finansiering av olika icke-statliga organisationer och grupper inom det civila samhället. Man kan läsa att ”de landsspecifika projekten syftar till att tillgodose lokala utvecklingsbehov identifierade via ambassaderna, lokala reformatorer och våra egna fält- analyser” .

”Den politiska utvecklingen i ett land kan leda till nya möjligheter och nya utmaningar för att uppnå den amerikanska regeringens politiska mål och MEPI kommer att överföra medel för att möta dessa behov, understrykes ytterligare. Det säger sig självt att initiativtagarna till programmet viserar lokala institutioner och regeringar. Det framkommer även tydligt att MEPI endast har särskilda aktörer som samarbetspartners utvalda av USA baserade och regionala icke-statliga organisation. Enligt rapporten ger ”MEPI  inte pengar till utländska regeringar och förhandlar inte fram avtal om bilateralt stöd.”


 middle_east_briefing-icoEnligt MEB, finns en lista med prioriterade länder som måltavla för det amerikanska etablissemangets planer. Listan innehåller länder som Jemen, Saudiarabien, Tunisien, Egypten och Bahrain. Libyen och Syrien tillkom ett år efter dokumentets utarbetande. När det gäller Egypten, framkommer att den amerikanska regeringen har fokuserat sig på ett samarbete med det muslimska brödraskapet vilka enligt rapporten skulle anses förenliga med den amerikanska regeringens utrikespolitik, se http://mebriefing.com/?p=807 .

Obama-administrationen erbjuder även ”after-sales service av revolutionerna” där målet är att omforma ”the great Middle East” i  enlighet med den amerikanska visionen. Ett kontor för samordnare grundades 2011 för att övervaka och koordinera övergången i Mellanöstern, William B. Taylor utsågs till dess chef. Denne diplomat har erfarenhet av revolutioner, eftersom han var USA ambassadör i Ukraina under den ”orange-färgade revolutionen” 2006-2009. Enligt rapporten från utrikesdepartementet är tanken att kontoret ska agera samordnare av den amerikanska regeringens bistånd till ”framväxande demokratier” i Mellanöstern och Nordafrika, inklusive Egypten, Tunisien och Libyen.”