Xena Consulting

Nyheter från MENA

Aktivisten Azyz Amamis gripande startar en våg av protester och anklagelser riktade mot polisen.

al sajin 52

Många höjer nu ett varnande finger mot att demokratin i Tunisien är i fara då det visat sig att polisen vid flera tillfällen íscensatt drogbrott.

Samtidigt så höjs fler och fler röster för att fördöma polisens sätt att försöka stävja ungdomsprotester. En grupp kallad Al Sajin 52 (”Fånge nr 52″) skapades tidigare i år efter att fyra unga konstnärer fick fängelsestraff med droganvändning som förevändning.

”De stoppar dig utan anledning, även om du inte har droger på dig  gör de analyser och du får ett år i fängelse fast du inte tagit några som helst droger i hela ditt liv” sade den indignerade syndikalisten Hasar Trabelsi, under en liten protest som gruppen genomförde i tisdags på Avenue Bourguiba i huvudstaden Tunis.

”Bort med polispartiet – inrikesministeriet, ministeriet för terror,” skrek demonstranterna. ”Tre år efter revolutionen fortsätter polisen att göra som de vill”  fördömde en av demonstranterna, Oujah som också påminnde om de milda straff som nyligen avkunnades mot de som var inblandade förtryck mot revolutionärer.

azyzFör journalisten Henda Hendoud, en medlem av Al Sajin 52, är gripandet av Azyz Amami (se bilden) en del av en iscensatt attack av poliser för att  motarbeta aktiva ungdomar. De använder dessa attacker som en symbol för att avskräcka andra ungdomar att medverka i revolutionen.” ”Det finns mer än femtio fall av ungdomar som indirekt åtalats för att ha deltagit i revolutionen som vi nu kan visa upp. De anklagas officiellt för störande beteende av den allmänna ordningen, konspiration osv. ”.

Ännu har Azyz Amami inte ställts inför rätta och han har officiellt inga anklagelser riktade mot honom. Om så vore fallet skulle det vara osannolikt han undkom ett års fängelse. En webbplats har skapats för att kräva hans frigivning.