Xena Consulting

Nyheter från MENA

Rasism mot svarta araber i Nordafrika

 

noir aux maghreb

Stephanie Pouessel, doktor i antropologi  har genomför en studie med titeln ” svarta i Maghreb en fråga om identitet ” .

Studien tar upp de vita araberna i Nordafrikas relation till svarta. Historiskt så använde man sig av svarta afrikanska slavar som i hundratusentals transporterades till de nordafrikanska städerna och oaserna för att arbeta som soldater, tjänstemän etc.  Dagens svarta nordafrikaner är inhemska ättlingar till afrikanska stammar.

Trots att lagarna inte gör någon skillnad på dem och de vita har reflexerna bland de vita araberna ärvts kvar från slaveriets tider och många är direkt negativa till svarta och de behandlas som mindre värda, enligt studien.

 stephanie poueselleLänge har man förnekat och förträngt historien kring de svarta men problemet med rasism i Maghreb har ökat och blivit akut. Särskilt med tanke på den ökning av migrations-strömmar från Afrika söder om Sahara som på senare år blivit påtaglig.  I en intervju med Stephanie Pouessel i tidningen Jeune Afrique den 14 april 2014 säger hon att hon under många år lagt märke till att ämnet kring svarta araber var tabubelagt precis som vad gäller frågan om Berber i Marocko. Även om diskrimineringen är synlig orsakar debatten om svarta en hel del motvilja i Maghreb, menar hon.

 

Bilden: Stephanie Pouessel

 

I Marocko genomfördes den 21 mars (samtidigt som den internationella dagen mot rasism) den första kampanjen någonsin mot rasism. Tanken var att uppdaga problemet och att få samhället att ta problemet på allvar.

je ne m'appelle

”Jag heter inte en svart utan jag har ett namn” var kampanjens budskap.

 




__________

Intervju av Laurent de Saint Perier