Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den tunisiska kvinnan är ”saltet och själen” i samhället

salt och själ

Presidenten Habib Bourguiba fick hela arabvärlden emot sig då han bl.a införde förbud mot månggifte i Tunisien och tilldelade den tunisiska kvinnan många fördelar jämfört med kvinnor i andra arabländer. Under president Ben Alis tid fortsatta tunisiskorna att utveckla sin jämställda situation och idag är kvinnorna värdiga ” barnbarn ” av Bourguiba då de fortsätter att erövra nya områden , samtidigt som de försöker att bevara sin genuinitet.

Med införandet av jämställdhet och bevarandet av en mycket progressiv personlig status i den nya konstitutionen verkar tunisiskor  immuna och skyddade mot obskurantism.

Orsak till oro kvarstår dock!

I början av februari föreslog  islamister att godkännandet av konstitutionsparagrafen som slår fast att all slags diskriminering mot kvinnor är förbjuden eliminerades. I själva verket har många tunisiskor insett att de inte enbart kan överlåta uppgiften att bevaka att deras rättigheter och frihet respekteras till lagstiftaren. Kvinnorna känner sig  själva ansvariga för att påtryckningen fortsätter med beslutsamhet i ett samhälle där religiös konservatism och aggressivitet har blivit den nya dynamiken.