Xena Consulting

Nyheter från MENA

Den nya tunisiska regeringen är nu förtroendevalda och kan börja arbeta

förtroendevald

Natten mellan den 28 och 29 januari framröstade församlingen ett förtroende för den oberoende regeringen Mehdi Jomâa (se bilden ovan) vilka blev förtroendevalda med 140 röster för och  9 emot. Enligt reglerna var han tvungen att få stöd av minst 109 medlemmar. Han har nu den stora uppgiften framför sig att ta Tunisien ur den politiska krisen samt organisera ett korrekt val inom 6 månader.

Bildandet av denna regering är resultatet av flera veckors förhandlingar som inkluderat de flesta av den politiska klassen . Han efterträder den islamistiska regeringen Ennahda , som har gått med på att avgå efter att suttit ett år längre än deras mandat.

Under nattens diskussioner, som hölls fram till 01:00, mötte Mehdi Jomâa mycket kritik från många medlemmar vilka anklagade honom för att ha valt ministrar som haft viktiga funktioner under den avsatta regeringen Ben Ali. Speciellt riktades kritik mot justitiministern Hafedh Ben Sala.

medlemmar brahmiUnder debatten som föregick förtroendevalet var det en ledamot som höll upp porträttet av den mördade oppositionsledaren Mohamed Brahmi  (se bilden här till höger). Många har stora förväntningar på Mehdi Jomâa att han ska klara upp morden på de tre oppositions-ledarna, som utfördes under islamist regeringen Ennadha.

Mehdi Jomaa lovade att undersöka anklagelserna som riktats mot vissa ministrar vad gäller såväl morden som att ha tjänat den tidigare regimen Ben Ali .

I dag på morgonen framförde han sina prioriteringar i sitt linjetal, där han betonade behovet av att återställa säkerheten, behandla det ökande terroristhotet och skapandet av förutsättningar för att möta den svåra ekonomiska situationen. Målet är att ett väl genomfört val ska kunna hållas under år 2014.

Sedan revolutionen har Tunisien fått känna av en växande jihadistisk rörelse som tros fått fotfäste bl.a beroende på den sociala situationen i landet, de ständigt återkommande och våldsamma konflikterna, samt den skenande arbetslösheten.

Mehdi Jomâa uppmanade tunisierna till en ” social fred ” med hänvisning till att vilda strejker och frekventa blockeringar av företag endast resulterar i en ökande arbetslöshet.

Bildandet av denna regering hoppas man nu vara det sista steget i ” övergången till demokrati ” som lanserades i. o. m revolutionen.