Xena Consulting

Nyheter från MENA

Börsen gick upp och tunisierna vågade ännu en gång hoppas på framtiden.

Lotfi-Ben-Jeddou-Ridha-Sfar

(Bild inrikesministrarna Lotfi Ben Jeddou till vänster och Ridha Sfar till vänster)

Efter att den nya konstitutionen färdigställts och röstats igenom i med stor majoritet är stämningen i Tunisien till största delen positiv . Börsen gick upp, folk sjöng och dansade samtidigt som en del fortfarande är skeptiska till huruvida den nya statsministern Mehdi Jomâa och hans ministrar kommer att klara av att regera med §19 i konstitutionen. Via den paragrafen har islamisterna makten att rösta igenom vad de vill i.o.m att de är i absolut majoritet.

Så här sa en tunisier då jag frågade om hur de ställer sig inför framtiden med Mehdi Jomâa. ”Jag har hört av en person som jag har stort förtroende för att Mehdi Jomâa är bra på att finna lösningar och en duktig diplomat, han vet var svårigheter finns och gör medvetna genomtänkta val” . Hon fortsatte med att säga ”att idag är vi i Tunisien medvetna om att islamisterna finns och att några av dem har en mer extremistisk ideologi än andra MEN vi är också medvetna om att de måste få finnas i morgondagens Tunisien. För om de inte får lov att ha sin åsikt så är vi tillbaks i diktaturen som i förlängningen skapade extremism”.

Samtidigt reagerar diplomerade ungdomar genom att utmana Mehdi Jomâa med att dels uttala sina förväntning på att han ska prioritera ungdomsarbetslösheten och dels genom att symboliskt sälja sina diplom på auktion.

Flera av Mehdi Jomâas val av ministrar har blivit utsatta för mycket kritik för att de är partiska med den tidigare troika regeringen och således inte bör finnas med i en oberoende teknokratisk regering. Det så kritiserade valet att behålla den avsatta islamistiska regeringens inrikesminister Lotfi Ben Jeddou har Mehdi Jomâa kompenserat med att tillsätta ytterligare en inrikesminister Ridha Sfar. Detta innebär att inrikesministeriet dels blir uppdelat och dels att bägge är kontrollerade av varandra.