(Mehdi Jomâa till höger och Moncef Marzouki till vänster)
Mehdi Jomâa , den nyutsedda statsministern som valdes i samband med den sk ” nationella dialogen ” föredrog att ”kasta in handduken”.
I lördags, strax efter midnatt , innan mötet med den provisoriska presidenten Moncef Marzouki i president palatset Carthage, hade Mehdi Jomâa fortfarande sitt och tunisiernas öde i sina händer . Med stöd från en majoritet av befolkningen och flera internationella partners har han stått inför avgörande val i samband med sammansättningen av den nya oberoende teknokratiska regeringen.
Problem kring bildandet av en oberoende regering har varit många bl.a det faktum att den avgående islamistiska regeringen Ennadha kräver att deras inrikesminister ska vara kvar. Oppositionen och folket vägrar eftersom då försvinner idén om en oberoende regering.
I slutänden valde Mehdi Jomaa att behålla inrikesministern Ben Jeddou och trots att listan var lång på högt kompetenta ministrarna, så förlorade han respekt bland folket. Flera grät på sociala medier då hoppet återigen ”försvann”.
Marzouki den provisoriska presidenten hade Mehdi Jomâas framtid i sina händer då han stod inför två valmöjligheter. 1) åter ge Mehdi förtroendet att sammanställa en teknokratisk regering eller 2) själv välja en ställföreträdare.
Samtidigt som folket planerade för manifestationer, då de en majoritet förlorat respekten för Mehdi Jomâa som de ansåg visat att han ”går Ennadhas ärende”, så valde Marzouki att återigen ge Jomâa förtroende att sammanställa en regering.
Då Mehdi Jomâa nu fått ytterligare 15 dagar på sig att bilda en regering lade han fram ytterligare ett skäl till att han misslyckats att bilda en ny regering. Orsaken visade sig vara att han inte accepterade den nyligen framröstade artikeln 19. Det är en paragraf i konstitutionen som ger en provisorisk organisation översyn av offentliga myndigheter. Dessutom vägrade han godta en förtroende-omröstning med tre femtedelar och möjligheten till uppsägning av en minister med absolut majoritet ( 50 +1 ). En dylik bestämmelse skulle innebära att Mehdi Jomaa inte får möjlighet att låta sina ministrar arbeta i en lugn miljö där de inte utsättas för några påtryckningar av en majoritet.
Därför har han bett att den nyligen framröstade (i fredags) artikeln 19 åter ska bli föremål för en ändring.