Xena Consulting

Nyheter från MENA

Islamisterna Ennadha vägrar släppa taget om makten

Justice-transitionelle

Ennadha och deras allierade kämpar med näbbar och klor för att vara med och påverka Tunisiens framtid i deras egen inriktning. Senast har de, trots att de avgått, själva utsett och valt 533 st domare till rättsväsendet.

Den tunisiska organisationen för domare reagerade i ett uttalande där de starkt kritiserade den f.d trepartiregeringens beslut. De säger sig vara ytterst förvånade över att en avsatt minister kan ta dylika beslut.

Dessutom gör de en helomvändning vad gäller paragrafen som ger vägledning om hur och vem som ska utse domare och paragrafen 19 som behandlar strukturen av en provisorisk offentlig myndighet samt vad gäller misstroendevotum. Det finns två anledningar till denna omvändning dels vill man göra allt för att fördröja konstitutionsutskottet. Vilket skulle innebära att hela idén med den nya teknokratiska regeringen skulle gå i stöpet. Dels är man fullt medveten om de fel och olagligheter man gjort sig skyldiga till under sina 2 år vid makten och försöker nu skydda sig inför den nya regeringen och deras beslut.

Mehdi o ANC

Islamisternas strategi går bl.a ut på att försöka placera den nya statsministern Mehdi Jomâa (se bild ovan) under deras egna totala politiska kontroll, vilket skulle bli möjligt med ett misstroendevotum där det krävs en total enighet dvs 50+1 för att kunna ta några beslut. I konstitutionsutskottet kommer islamisterna att fortsätta ha kvar sina platser vilket innebär att de fortsätter ha flest antal platser i utskottet och med en 50+1 paragraf skulle de således fortsätta ha full kontroll.