Xena Consulting

Nyheter från MENA

Är den nya statsministern bara ett spel för gallerierna?

jomaa-laariadh(bild: vänster den nya statsministern Mehdi Jomâa och till höger den fd islamistiska regeringens statsminister Ali Laariyadh)

I Tunisien väntar man spänt på vilka namn som den nya statsministern Mehdi Jomâa kommer att ha med i sin regering som ministrar. Redan är det oklart om han kommer att behålla den islamistiska inrikesministern eller om han kommer att gå förbi den fd islamistregeringen Ennadhas krav. Hur nu de kan ställa krav efter att ha suttit kvar ett helt år efter att deras mandat gått ut ? Dessutom är tanken att den nya regeringen ska vara oberoende, vilket i sig omöjliggör alla former av krav eller önskemål från något parti.

Idag spekuleras det även om Jomâa kommer att följa den delen av överenskommelsen som går ut på att få bort alla uppenbara utnämningar av släktingar, vänner och partisupportrar på nyckelposter inom kommun, landsting och regioner som gjorts av Ennadha. Utnämningarna har genomförts i en kolossal skala där man idag är mer eller mindre säker på att dessa människor utsågs för att spela en roll i hanteringen av nästa val (om det nu blir något val, vilket många tvivlar på).

De som tvivlar menar på att Ennadhas utnämningar fortsätter trots att de inte finns kvar vid makten. Endast de senaste veckorna har mer än 170 personer utnämnts på nyckelpositioner. Vilket får många att ifrågasätta om Mehdi Jomâa bara är en av Ennadhas nickedockor, för vem skulle acceptera ett uppdrag då man vet att uppdraget kommer att avslutas inom några veckor ?

Antingen är alla dessa utnämnda personer ologiska eller också har Ennadha och de två andra partierna i fd regeringstrojkan fått garantier att dessa utnämningar får sitta kvar på sina uppdrag. Vilket är ett bevis på att Mehdi Jomâas roll är en förlängd arm av den fd islamistiska regeringen Ennadha och ett spel för gallerierna.