Xena Consulting

Nyheter från MENA

En våg av ungdomar presenterar sig som kandidater till den nya regeringen.

bassem_bouguerra_12_16_3Det började på Facebook med att den 33 årige Bassem Bouguerra (bilden) presenterade sin kandidatur till den nya regeringen samtidigt som han uppmanade andra ungdomar att göra detsamma.

Därefter har mängder av välutbildade ungdomar presenterat sina CV på Facebook. Det är ofta ungdomar som gått på någon av Tunisiens välrenommerade skolor eller som tagit sina diplom i utlandet. De hoppas att som aktörer av det civila samhället få möjlighet att medverka som volontärer i byggandet av Tunisiens framtid.

Det finns flera anledningar till detta initiativ, en av dem är att det var dessa ungdomar som startade revolutionen med demokrati och yttrandefrihet som framtidshopp. Hoppet försvann då den islamistiska regeringen tog över makten för två år sedan. En annan anledning är att det under denna tiden, då oppositionen har lyckats samla och organisera sig, tydliggjorts att den politiska scenen i Tunisien endast består av ”gamla” politiker som kommer från ett korrupt system och som endast är intresserade av makt.

För mig personligen känns det som en frisk vind och som en andra vågens revolution. Detta initiativ visar att ungdomarna inte ger upp revolutionens dröm om demokrati, ekonomi, arbete åt alla, säkerhet, fria korrekta val och yttrandefrihet. Något de är beredda att slåss för och satsa sin tid som volontärer på för att lära sig. De är framtidens professionella och demokratiska tunisiska politiker.

jeunes_gouvernement_banniere_12_16