Xena Consulting

Nyheter från MENA

Ny ”oberoende” statsminister har valts trots starka protester från stora delar av oppositionen.

mehdi-jomaa-l-economiste-maghrebin1

Mehdi Johma blev i går vald med 9 röster trots att minst 7 av de 21 partierna vägrade delta i röstningen eftersom de anser att han inte är oberoende.

Idén med den långvariga och utdragna nationella dialogen har varit att få bort den islamistiska regeringen från makten som de vägrar lämna trots att deras mandatperiod har gått ut för drygt ett år sedan. Islamistregeringen Ennadha har skrivit under på att avgå om en oberoende statsminister väljs och om Ennadhas medlemmar garanteras straffrihet för eventuella brott som begåtts under deras mandatperiod. Något som oppositionen inte anser att man kan garantera.

Dialogen och processen att hitta en partioberoende statsminister har pågått i flera månader. Ennadhas arrogans då de uttalat sig om att endast deras statsminister kandidat skall väljas har fått det största oppositionspartiet Nidaa Tounes att se rött.

I går valdes således Mehdi Johma till statsminister trots att Nidaa Tounes inte deltog i omröstningen eftersom de anser att han har starka rötter i den nuvarande trepartiregeringen. Tanken är att regeringen ska avgå till förmån för en teknokratisk regeringen vilket inte kan blir fallet med en statsminister som varit industriminister under nuvarande islamist regering, anser Nidaa Tounes.

På sin officiella Facebook sida skrev Mehdi Joumâa: ”Jag kommer att bilda en ny regering med fokus på yngre kompetens samtidigt som jag kommer att ge hög prioritering åt kampen mot korruption. Han skrev också att den framtida regeringen kommer att bildas inom en vecka och att han kommer att ge akt på att bibehålla samma neutralitet i mötet med alla inblandade politiska partier.