Xena Consulting

Nyheter från MENA

Turismen i Sousse och Monastir i södra Tunisien skakas av självmordsbombattack

kamikaze

Efter att en Kamikaze (självmordsbombare) försökt ta sig in på ett av de större hotellen i Sousse men blivit stoppad av säkerhetsvakter, flydde han ner till stranden där bomben utlöstes. Ingen kom till skada.  En annan självmordsbombare stoppades en halvtimme senare av polisen i närheten av Bourguibas gravmonument i Monastir innan han hann utlösa sin bomb.

https://www.facebook.com/photo.phpv=10151930786291132&set=

vb.205982072925&type=2&theater

De bägge männen var i 17 års åldern och tillhörde med all säkerhet samma ideologiska organisation där terrorism används som ett politiskt verktyg. Vad man också kan konstatera är att gårdagens bombförsök inträffade samtidigt i både Sousse och Monastir.  De var troligen någon bakomliggande ”hjärna” som synkroniserade de bägge attackerna.

aymen_saadi_10_31

 

(Bild: Aymen Saadi, kamikazen som försökte bomba i Monastir men som stoppades)

Hur kommer det sig att dessa attacker inträffar i dag i Tunisien?

Internet tidningen Webdo anser att det handlar om ett fenomen som den islamistiska regeringen har underblåst under flera månader genom att  ge helt fritt spelrum åt extremistiska salafister. En strategi som gått ut på att skrämma befolkningen till underlydnad i syfte att anskaffa sig total makt. Tidningen påpekar att trots att regeringen är fullt medveten om att flera moskéer idag används för att indoktrinera tunisiska ungdomar, har man inte satt några gränser utan bara låtit fenomenet fortgå.

Den senaste veckorna har terrorismen blommat upp vilket direkt kan sättas i samband med med den nationella dialogen. En dialog som syftar till att den islamistiska regeringen avgår från makten och byts ut mot teknokratiska ställföreträdare.  Objektivet med attackerna är att försöka sabotera samtalen till förmån för den sittande islamistiska regeringen Ennadha. Genom att avsiktligen  destabilisera säkerhetsläget i landet ger man en öppning för regeringen att sitta kvar. Något som regeringschefen Ali Laraayedh själv gav uttryck för i sitt tal den 23 oktober, där han poängterade att så som säkerhetsläget ser ut idag finns det inte utrymme för att byta regering. 

mausoleumSedan mer än ett år tillbaks innehar Ennadha en olaglig maktposition som de verkar ha svårt för att inse. Tunisierna och oppositionen har fått nog och efter alla de senaste månadernas incidenter har tunisierna gått man ur huse i protest, något den islamistiska regeringen och extremisterna troligtvis inte hade räknat med.

(Bild: Bourguibas gravmonument i Monastir)

En annan faktor som har möjliggjort terrorismens fortplantning i Tunisien är att under minst ett år har regeringen tillåtit gränsen mellan Libyen och Tunisien stå helt obevakad. Med resultatet att vapen och sprängämnen har fritt kunnat flöda in över gränsen till Tunisien.

gilets-pare-ballesDet finns även bevis på att någon eller några högt uppsatta medlemmar i regeringen är direkt implicerade i extremismens utveckling. Senast idag har det framkommit att skottsäkra västar (se bild här till vänster)som tillhör den tunisiska polisen har beslagtagits i samband med att vapengömmor avslöjats.

Gårdagens och förra veckans attacker är riktade mot turismen i Sousse och Monastir, men även i Tunis, där man bara för några dagar sedan hittade en vapengömma i den centrala parken Belvédère. Där målet visade sig vara att bomba det närbelägna hotellet Sheraton. Turismen är en av Tunisiens bärande sektorer.  Dessa attacker kommer således att få en negativ inverkan på sektorn som sedan revolutionen 2011 inte riktigt har återhämtat sig.